Ars longa, vita brevis

Paphnutius

Paphnutius

szamádi (samadhi)

2023. december 13. - Paphnutius

10_2021_01_31_lato-hegy_14_1.jpg

2021. Látó-hegy, Börzsöny

 

szamádi (samadhi*)

 

ha végre megszabadulok a céljaimtól

földi hívságokat óhajtó vágyaimtól

ha biztosan lépkedem ingoványos útra érve

ha bátran tartom arcom a vakító fénybe

ha a köd napsütés lesz és a napsütés köd

ha beáll az egyensúly üres és teli közt

ha kiüresedem és mégis tele leszek

ami kell, magamhoz csak annyit veszek

ha mindez eljön, bár nem is várom

akkor tudni fogom, a jó utat járom

 

szamádi (samadhi) - A samadhi egy ősi, szanszkrit eredetű szó, aminek nincs mai megfelelője. Így szó szerint lefordítani sem lehet. Olyan valamire utal, ami az elménk számára értelmezhetetlen. Egy belső út, amin ha elindulsz, elkezded felfedezni önmagad.

Sajnos elszakadt az emberiség és az egyén is az ősi tudástól és tapasztalattól. Ez a felejtés, amit szanszkrit nyelven maya-nak hívnak. Annyit jelent, hogy önmagunkról alkotott illúzió.

Azt jelenti, hogy igazi tudás hiányában hamis képet alkotunk magunkról és világunkról.

Hívhajuk légvárnak is. Hisz, aki már elfelejtette, hogyan kell egy ház alapjait elkészíteni és csak arra vágyik, ami föld felett látszik, vagyis a felépítményre, annak a háza hamar össze fog omolni, vagyis terveiben már eleve egy hamis illúziót, egy légvárat dédelget.

De nem lehet könnyen a belső útra térni. Nem vezet oda út, így aztán az útvonaltervező sem segíthet. A legjobb út, ha tudatosan akarunk jelen lenni a minket körülvevő történésekben. Nem hagyjuk, hogy befolyásoljon minket a múlt élménye, jó és rossz tapasztalatok, amiket jól vagy rosszul értékelünk a lelkünkben. Nem hagyjuk azt sem, hogy a bizonytalan jövő is megzavarjon minket, a jelenben.

Ezért hát az első lépés, hogy folyamatosan próbáljunk jelen lenni a jelenünkben. Ezt mindfullnessnek hívják, ami tudatosságot, figyelmet jelent, bár főként tudatos jelenlétként, vagy éber figyelemként határozzák meg.

Ha bővebben érdekel a téma az alábbi you tube videót ajánlom elsőre:

Samadhi 1: Az én illúziója

 

 Keresztes -hegy, Gaja-szurdok, Bakony2020_08_19_58_2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://paphnutius.blog.hu/api/trackback/id/tr6018280505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása