Ars longa, vita brevis

Paphnutius

Paphnutius

Halálgyár

Auswitz II - Birkenau megsemmisítő tábor

2019. augusztus 21. - Paphnutius

Halálgyár

 Az Auswitz II - Birkenau megsemmisítő tábor

 

Ezen a szörnyű helyen másfél millió ember lelte erőszakos halálát. Leírhatatlan a borzalom, ami itt történt. A ciklon B kristály gázzá alakulása során 20 perces kinhalál következett...

Ez a blogbejegyzés sokakat felzaklathat, zavarhat!

Ezért csak erős idegzetű embereknek ajánlom!

 

2019_08_19_birkenau_a_halalgyar_bejarata.jpg

A birkenaui táborba vezető sín

A tábort azért létesítették, mert meg akarták semmisíteni a zsidóságot, a cigányságot, a homoszexuálisokat, a kommunistákat, a rokkantakat és test fogyatékkal élőket, a papságot, az értelmiséget. Elsősorban lengyel, aztán orosz, majd a magyar áldozatok voltak számszerűen a legtöbben, nem beszélve a német lakosság érintett rétegeiről, de cseh,belga, francia, holland, baltikumi és sok nemzet tagjait gyűjtötték ide.

Az ebbe a táborba szállítottak nem kerültek oda, amit mi Auswitz-nak nevezünk.

 

2019_08_19_birkenau_a_ciganytabor_helye.jpg

A cigány tábor helye

A cigányokat nem szelektálták szét. Olyan erős volt a családok közti összetartás, hogy ide félretették őket, mint később megoldandó problémát, és "csak" időlegesen, kísérletekhez vittek el közülük nőket és gyermekeket. Így volt ez sok hónapon keresztül, míg aztán a magyar transzportok olyan mennyiségben ontották az új táborlakókat, hogy rászánták magukat az evakuálásra és elgázosításra. Megerősített csapatokkal egy éjjel folyamán meggyilkolták és elgázosították a táborrész lakóit.

 

 2019_08_19_birkenau_a_munkara_szelektaltak_leegett_tabora_2.jpg

A munkára kiválasztottak leégett és néhány megmaradt barakkja

Birkenau-ba meggyilkolni hozták az embereket. A vonattal ideérkezők 80 %-a pár órán belül elgázosításra került. Csupán 20% embert szelektáltak ki. Ők a tábor működésében dolgoztak, valamilyen fogyatékosság, ikertestvérség miatt Mengele tartott rájuk igényt. Ezek ebbe a táborrészbe kerültek, hogy pár hónap leépülés után szintén a gázban végezzék.

 

2019_08_19_birkenau_fekvohelyek_3.jpg

Barakk

A barakkokban hatalmas zsúfoltság volt. Szintenként 3, majd később 4 rab aludt. A szobának parancsnoka volt, az úgynevezett capo (kápó). Ezt a beosztást főleg német bűnözők látták el, de zsidó ember is betölthette. Innen vezényelték a reggeli és esti létszámellenőrzést. Ha valaki hiányzott, az egész barakknyi embert napikig éheztették, ácsorogtatták. 3 napig tartott a retorzió. A halottakat is visszahozták a munkából, hogy ki legyen a létszám és sokszor fejadagjuk miatt bújtatni is próbálták.

 

2019_08_19_birkenau_wc_1.jpg

Tábori barakkvécé

Vécézni naponta egyszer volt alkalom reggel. Pontosan felügyelték a folyamatot. Minden egyes pöcelyukon PERCENKÉNT HÁROM EMMBER-nek kellett végezni!!!

 

2019_08_19_birkenau_a_magyar_rampa_emlekvagonnal_3.jpg

A magyar rámpa

1944 nyarán olyan mennyiségben ontották a magyar transzportok az embereket, hogy külön sínpárt kellett fektetni és széles rámpát létesíteni az érkezőknek. Ezt azóta is magyar rámpának hívják. Az ide érkezők 90%-a érkezése után 2-3 órával már elégetésre került. A magyar állam ezt a korhű vasúti kocsit ajándékozta a tábornak, hogy látható legyen, milyen kis helyen szállítottak kb 80 embert, akár hetekig, étlen-szomjan.

 

 2019_08_19_birkenau_a_magyar_rampa_emlektablaja.jpg

Külön emléktáblát állítottak a helyszínen, ahol leírják, hogy 1944 nyarán 100 transzporttal 400 000 magyar zsidó ember érkezett ide.

 

2019_08_19_birkenau_valto_a_magyar_rampahoz.jpg

 A magyar rámpához új sínpárt, váltót kellett építeni!

 

2019_08_19_birkenau_canada_2.jpg

A tábor fontos része volt az úgynevezett Kanada, majd később Kanada II.

Ezek a hatalmas épületek raktárak voltak. A rámpán és a fürdető (gázosító) előtt lerakott holmikat szelektálták, csomagolták és vitték Németországba, az egyre jobban nélkülöző lakosságnak. Egyes országokban a transzport előtt az is kikötötték, hogy 25 kg legyen, amit magukkal hoznak.

A Kanada elnevezés azért született, mert általános nézet volt, hogy Kanada gazdag ország, ezért, ha később oda mehetnek ingóságaikkal együtt az nagyon jó lesz. A megtévesztés fontos eszköze volt a rendnek.

 

 2019_08_19_birkenau_a_krematoriumok_romjai_7.jpg

Egy szétbombázott krematórium

A szövetségesek Dél-Olaszországból végeztek légi felderítést. A magyar transzportok idején már pontosan tudták mi folyik a táborokban. De nem tettek semmit! A bombázás csupán egy vegyi üzemre irányult. A tábor jó részének megsemmisülése a nácik önfelszámoló hadművelete volt, a bizonyítékok eltüntetése céljából.

 

 2019_08_19_birkenau_emlekmu_1.jpg

A krematóriumok közvetlen szomszédságában építették ezt a hatalmas és ormótlan emlékművet, de hát ide milyet is lehetne!

 

2019_08_19_birkenau_emlekmu_2.jpg

A legtöbb véráldozatot szenvedett nemzetek külön, saját nyelvű emléktáblát kaptak, a megemlékezéshez.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://paphnutius.blog.hu/api/trackback/id/tr1015018666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szendrei Tiborné 2020.01.28. 21:11:39

Nem tudom, hogy szerencse e, de mind a két táborban voltam. Pár évvel ezelőtt egy vidám társasággal érkeztem, tele várakozással, kivácsisággal. Arcomon végig folyó könyekkel, haraggal, dühvel, teljes kétségbeesetten távoztam. Soha nem felejtem el ezt a napot. Folyamatosan az zakatolt a fejembe, hogy ez a borzalom nem szabad, hogy még egyszer megtörténjen.
Még annyit, hogy Horthy Miklós szülőfalujából érkeztem, ezért a magyar nyelvű idegenvezető, nem mutatta meg a magyar tárlókat. Életemben először nem voltam rá büszke, hogy honnan jöttem!

Paphnutius 2020.01.28. 22:13:12

A hely(ek) valóban megdöbbentő(ek). Jómagam tudtam mire számíthatok, 13 évesen, szüleim elvittek Buchenwaldba. (Itt kell leírjam, hogy egyik fiam, Péter határozott és folyamatos kérésére kerestük fel Auswitzot.) Ott, akkor a '70-es években, a kelet-németek mindent megmutattak, naturalista módon, mintha még nagyobbítani is akarnák a borzalmat, ha lehet ilyet mondani. Még borzalmas filmeket is vetítettek, amit én nem nézhettem meg, mert azt csak 14 év felett lehetett. Nem sorolom fel miket láttam ott. Talán egyszer megírom.
A tavalyi csoportunk rá volt készülve a táborokra. Volt olyan is aki érintett volt a rokonsága révén. Ez volt a fő program az utazásban és a kiegészítő krakkói programok java is a téma hátterét tárták fel a Schindler történet feldolgozásával, a zsidónegyed és a gettó bejárásával. Az auswitzi idegenvezető lengyel volt, nagy átéléssel beszélt és a fordítás is jól visszaadta a mondanivalót. Birkenauban tilos idegen-vezetni, gigantikus temetőként tekintenek rá, ezért mindenki a maga módján nézte meg.
Auswitz, múzeumi forgatagával, a turisták kígyózó tömegével, nehezen volt megélhető, mégis fontos volt látni.
Birkenauban próbáltam elengedni mindent, segített is ebben a hatalmas tér, ahol elhelyezkedik. Próbáltam valamit felfogni, megérezni, hiszen, ahol másfél millió ember meghalt, másfél millió lélek szabadult ki a test börtönéből, ott valamit érezni kell.
Sajnos megtörte az egészet egy csapat koreai turista, akik a magyar rámpa rekonstruált kocsijának lépcsőjére kapaszkodva, mosolyogva fotózkodtak.
Még sok minden maradt bennem, ami majd, ha átmegy a belső szűrőkön és megérik, új gondolatokat fog generálni.

Szendrei Tiborné 2020.01.29. 06:47:35

Minden, számomra emlékezetes napról elteszek valamit. Most megkerestem azt a fekete-fehér tájékoztatót amit onnan hoztam. (A színek nem is illenének ide, a magyar rámpa van az elején.) Furcsa dolog az emlékezés. Közben eszembe jutott, hogy 2005-ben voltam ott, az akkor 15 éves lányommal. Igazad van Birkenauban nincs idegenvezetés, Auschwitzban volt, egy lengyel lány kisért, aki nagyon jól beszélt magyarul. (Mint elmondta Magyarországon tanult). Az egyik helyiségben kihagyott egy csomó tárlót, amikor megkérdeztem miért, akkor mondta el, hogy tudja honnan jöttünk és nem akar bennünket összekeverni. Két nagyon különböző helyszín, de abban közös, amit címnek adtál "halálgyár". Aki járt már ott, bíztosan nem felejti el. Szerintem nincs olyan ember, akiből valamilyen érzelmet, érzést ne hozna elő. Nekem nincs érintettségem, de még is átéreztem a borzalmakat. Most sok gondolat kavarog a fejembe, de majd letisztul. Várom a folytatást.
süti beállítások módosítása