Ars longa, vita brevis

Paphnutius

Paphnutius

Hunfalvy-ház

Kedvenc budapesti épületek 5.

2022. július 29. - Paphnutius

   01_18.jpg

A Várnegyed csodás épülete, háttérben a Halászbástyával

A Batthyányi térről a Budai Várba felsétálva, a Franklin, majd az Ilona lépcsőn juthatunk fel. A Hunfalvy utcánál megállva megakad a szemünk egy csodás, eklektikus villán.

02_19.jpg

Itt élt egykor Hunfalvy János akadémikus, aki megalapította a Magyar Földrajzi Társaságot, valamint egy máig működő szakközépiskolát, amely a nevét viseli.

03_hunfalvy_janos_pollak_zsigmond_metszete_1888.jpg

Hunfalvy_János_Pollák Zsigmond metszete 1888

Hunfalvy János Nagyszalókon született 1820-ban, Szepes vármegyei szász családban, Johann Hunsdorfer néven. Egyetemi tanulmányait Berlinben és Tübingenben végezte.

03a.jpg

1846-ban statisztika és történelem tanár lett a késmárki líceumban. Két évvel később részt vett a szabadságharcban. Emiatt börtönbe zárták.

04_19.jpg

Szabadulása után Pestre költözött. Újságírói, szerkesztői munkát végzett, majd a műegyetem tanára lett.

04a.jpg

1870-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetem elődjében (Pesti Egyetem) alapított földrajzi tanszéken kezdett tanítani, egészen haláláig.

05_18.jpg

1872-ben meghatározó szerepet vállalt a Magyar Földrajzi Társaság megalapításában, amelynek elnöke lesz. Ezen kívül a Magyar Tudományos Akadémia tagja is volt. Részt vett a Magyar Statisztikai Hivatal megszervezésében is.

06_16.jpg

Érdemeiért számos tudós társaság választotta tiszteletbeli tagjává. A főváros már életében Hunfalvy utcának keresztelte el azt az utcát, ahol lakóháza állt.

07_17.jpg

Mintegy 50 könyvet és számtalan tudományos értekezést írt.

08_17.jpg

1888-ban halt meg, Budapesten.

09_chata_pod_rysmi.JPG

Chata_pod_Rysmi menedékház. Az eredeti 1913-ban leégett

Neve a Magas – Tátrában túrázóknak is ismerős lehet. A Tengerszem-csúcsot, a Tátra-csúcstól elválasztó Hunfalvy-hágó, a Hunfalvy-hágó alatti Hunfalvy-völgy, valamint a Hunfalvy menedékház elnevezésekben maradt fent. Ez a Tátra legmagasabban fekvő menedékháza (2250 m).

10_hunfalvy_pal_ellinger.jpg

Hunfalvy Pál

Fivére Hunfalvy Pál, filozófus, jogász, politikus, néprajzkutató, az MTA tagja, aki a török–magyar nyelvrokonság híve volt, majd ő volt az első, aki Magyarországon a sumer–magyar nyelvrokonság lehetőségét felvetette.

csok_istvan_1936_nyaran_pesti_naplo_1937.jpg

Csók István, 1936 nyarán (Pesti Napló, 1937)

Az épületben élt Csók István festőművész is (1865-1961).

covers_45356.jpg

Állítólag ez az épület ihlette meg Szerb Antalt, aki leghíresebb regényében, az Utas és holdvilágban, ide helyezi az egyik kulcsszereplő, Ulpius Tamás lakhelyét.

Vége

 

A bejegyzés trackback címe:

https://paphnutius.blog.hu/api/trackback/id/tr9717893699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása