Ars longa, vita brevis

Paphnutius

Paphnutius

Lefkáda

Görögországi fotóriport 10.

2018. szeptember 15. - Paphnutius

1.JPG

Lefkáda (Lefkász) a Jón-szigetek egyike Görögország nyugati részén. Tulajdonképpen félsziget. A szárazföldtől egy lagúnába torkolló, keskeny tengeri csatorna választja el, szétnyitható híd és egy tenger alatti alagút köti össze.

2.jpg

Hosszúsága 35 km, szélessége 15 km. Lakossága 25 000 fő. Legmagasabb pontja Stavrota 1182 m. Székhelye Lefkász 14 000 ezer lakossal. A Jón-szigetek közül itt pusztítottak leggyakrabban földrengések; a 15. század óta 25 alkalommal.

3.jpg

 Lefkada közvetlen környezetében mintegy 10 kisebb sziget is található. Talán leghíresebbek Meganisi és Skorpios.

4.jpg

Nidri, a híres strandokra eljutni szándékozók kikötője..

5_1.jpg

Lefkadát messze földön ismerik mesés látványt nyújtó partszakaszai miatt, főleg a sziget nyugati oldala sokak kedvence.

6.jpg

A meredek, főként mészkőből álló sziklafalak miatt fantasztikus élményt és látnivalót nyújtó, fehér és türkiz színekben pompázó öblök és partok váltják egymást.

7.jpg

A jellegzetes világoskék színt a tengerbe mosódó mészkő adja, mely miatt a sziget páratlan unikum Európa-szerte.

8.JPG

Minél erősebb a hullámzás, annál intenzívebb a tenger színe.

9.jpg

Lefkasz városát Kr. e. 640-ben alapították a csatornaépítő korinthosziak. Kr. e. 230-Kr. e. 167 között Akarnania fővárosa volt

10_1.jpg

A középkorban, 280 évig a frankok, majd 200 évig a törökök uralták.

11.jpg

Lefkáda az egyetlen jón sziget volt, amelyen a törökök megvetették lábukat.

12.jpg

1684-től, a velencei uralom kezdetétől, a többi jón sziget történelmében osztozott.

13.jpg

A Cape Doukato (Déli-fok), Lefkada legdélebbi pontja. A magasba nyúló sziklafalak fölött, hangulatos világítótorony áll. A 60-100 méterre is felnyúló falakon, az antik korban, egy valószínűleg Apollonak szentelt templom állhatott.

14.jpg

Az ókorban, a legendák szerint itt, a világítótorony mai helyén vetette magát alá, Sappho, a költőnő. A nála 20 évvel fiatalabb révész, Phaón iránt érzett viszonzatlan szerelme miatt, bánatában vetett véget életének. Mások szerint ez Leszbosz-szigetén történt. Egy biztos, sokan vetették már alá testüket, hogy meghalljanak és a zuhanást nehéz is volt túlélni. Egy időben kivégző hely is volt. Az elítéltek tollakat, sőt madarakat rögzítettek a testükre. Aki véletlen folytán életben maradt, azt egy csónakba húzták és kegyelmet kapott.

A bejegyzés trackback címe:

https://paphnutius.blog.hu/api/trackback/id/tr5514241319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása