Ars longa, vita brevis

Paphnutius

Paphnutius

Far Away Eyes

Az én 10-es listám

2020. november 16. - Paphnutius

27857852_2316961204996891_8092247385437597368_n.jpg

 

Far Away Eyes

Az én 10-es listám

 

A Retro rádió felhívást tett közzé, hogy a hallgatók állítsák sorba a 10 legkedvesebb slágerüket a 60-70-80-as évekből. Összehoztam egyet. Persze ez csupán egy rádióbarát lista, kerülve minden közhelyet és tingli-tangli dalt. A 5. The Rolling Stones - Far Away Eyes

A Far Away Eyes nem a leghíresebb és legütősebb dala a Stonesnak. A Some girls című, 1978-ban megjelent nagylemezén található és az együttes 14. stúdióalbuma. A lemez húzóslágere a Miss You volt, és ez lett az első kimásolt kislemez A oldalán. A B oldalon szerepelt a Far Away Eyes, ami egyébként Jagger kántáló énekével előadott, country stílusban elmesélt ballada, meg inkább gospel, amelyben egy távolba révedő tekintetű lányt idéznek meg. A Some girls elég vegyesre sikeredett, mert a Jagger-Richard szerzőpáros, a dalokban áttért a punkos -diszkós ritmikájú slágerek készítésére és ebben a csalamádéban jól elfért a Far Away Eyes. Az én személyes kötődésem pedig az, hogy a Some girls volt az első Rolling Stones anyag, amit megszereztem, műsoros magnókazettán, közvetlenül a megjelenés után. Tudjuk, hogy ez nem volt egyszerű a ’70-es évek Magyarországán. A Miss You kislemez pedig az első Rolling bakelit, amit tulajdonoltam. A Miss You egy diszkó dal, azt annyira nem kedveltem akkoriban, így a kislemez B oldalát, Far Away Eyes hallgattam rongyosra.

The Rolling Stones - Far Away Eyes

https://youtu.be/VyK1bZZ7E-s

A Rolling Stonest imádtam. Szerencsém volt, mert Földes László és együttese a Hobo Blues Band pont abban az évben alakult, hogy én Rolling lemez és kazettatulajdonosként rajongójuk lettem. A HBB kezdetben főleg Rollingot játszott, valamint The Doorst, Creamet, Jimi Hendrixet, Muddy Waterst, Led Zeppelint. Innen egyenes őrület vezetett a blueszene iránt.

Hobo Blues Band - Rolling Stones Blues

https://youtu.be/AMYUxvSYNIc

Az első Stones kedvenc az I Can't Get No Satisfaction volt, aztán az Angie és a Paint It Black. Ezeket még általános iskolásként szerettem meg.

The Rolling Stones "Satisfaction" Live 1965

https://youtu.be/NEjkftp7J7I

Angie

https://youtu.be/RcZn2-bGXqQ

Paint It Black

https://youtu.be/O4irXQhgMqg

Azonban, rám máig is legnagyobb hatással a Sympathy For The Devil, a Szimpátia az ördöggel van.

https://youtu.be/ZRXGsPBUV5g

A dal ördögi… és egy ördögi történet is hozzákapcsolódott!

  1. december 6-án rendezték meg Amerikában az Altamont Speedway Free Fesztivált. A fellépők a kor legnagyobb amerikai rockegyüttesei, mint a Santana, Jefferson Airplane, The Flying Burrito Brothers, Crosby, Stills, Nash & Young, The Grateful Dead és az angol Rolling Stones.

A Stones fellépésekor hatalmas tumultus volt a színpad körül. A testőri feladatokat a hírhedt motoros banda tagjai, a Pokol Angyalai vállalták el. A koncert közben, a színpad közvetlen közelében meggyilkolták a 18 éves afro-amerikai Meredith Curly Hunter-t. Hunter közeledett a színpad felé és a Hells Angel’s testőrök erőszakosan elűzték. Ezt követően visszatért a színpadhoz és elővett egy revolvert. Ekkor egy Alan Passaro nevű testőr tőrével megszúrta és addig verte, míg meghalt. Az incidens kamerák által is rögzítve lett és megnézhető a Gimme Shelter című dokumentumfilmben. Passaro-t gyilkossággal vádolták meg és 1971-ben bíróság elé állították. 17 napos tárgyalást követően a 8 férfiből és 4 nőből álló esküdtszék 12 és fél órán át tanácskozott. Passaro tettét önvédelemnek minősítették és felmentették.

Rolling Stones - Sympathy For The Devil (Live Altamont, 1969)

https://youtu.be/pqK-J9S2GXs

Ha a Stones életművét boncolgatnám, ide 200 dala linkjét is be lehetne szúrni, de legyen kettő.

Az egyik, a már többször emlegetett Miss You, ami diszkó ütemekre és lépegető basszusra épül,

https://youtu.be/xZHwmzJa2UM

a másik pedig It's Only Rock 'N' Roll, ha már a világ leghíresebb rock and roll együtteséről beszélünk.

https://youtu.be/bknzWaNa55E

 

A bejegyzés trackback címe:

https://paphnutius.blog.hu/api/trackback/id/tr5916287754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása