Ars longa, vita brevis

Paphnutius

Paphnutius

A Meteora kolostorok rövid története

Görögországi fotóriport 3.

2018. szeptember 01. - Paphnutius

01.JPG

A Nagy Kolostor, a Megalo Meteóron megalapítója, az Athosz-hegységből származó Meteórai Szent Athanaiosz barát (Neopatrasz, 1305 körül – Meteóra, 1383. ápr. 20. csak 1350 körül telepedett le itt – a legenda szerint a mai kolostor helyére angyal, illetve sas emelte fel magával.

02_1.JPG

 Tanítványa, Joaszaph, a szerb király fia, 30-40 évvel később tovább bővítette a kolostort. A 15-16. században, amikor a török meghódította Thesszáliát, sok új közösség alakult. A 17-18. században a Meteora közösségei lassan hanyatlásnak indultak, több közülük feloszlott. Csak a 19. században figyelt fel rájuk néhány utazó, akiket egyre több látogató követett.

 

03_1.JPG

 A Meteorákon huszonnégy bizánci kolostor található, melyek egyenként 600 évnél idősebbek – a környék ennek köszönhetően igen híres zarándokhellyé vált. A kolostorok közül ma már csak ötöt használnak valójában a szerzetesek.

 

04.JPG

 1920-ig ezeket az épületeket csak létrákon lehetett megközelíteni. A létrák egyenként 30 méteresek, vagy ennél magasabbak voltak, némelyeket a sziklákhoz rögzítették. Az első világháborút követően, különösen az 1960-as évektől új utat építettek Kalambakától a kolostorokig. Ma már hosszú, sziklába vájt lépcsősorokon és mély szakadékokat áthidaló hidakon bárki elérheti az épületeket.

05_1.JPG

Az egykori épületek közül ma már csak pár lakott. A kolostorok anyaga kő, vörös cseréptetővel, fakarzatokkal. A szerzetesek számára szűk cellákat, templomot és a közös étkezések céljára refektóriumot rendeztek be. A sziklákba ciszternákat vájtak, hogy felfogják az esővizet. A Meteoron-kolostorban megmaradtak az igen egyszerű konyha megmunkált fazekai és merőkanalai. A kolostorok többségében csak néhány szerzetes él, de van egy olyan is, amelyben apácák laknak.

06.JPG

Metamorphoseos-kolostor (Megalo Meteoro): 613 m tengerszint feletti magasságban, a legrégebbi és legnagyobb a Nagy Meteora kolostor (Megalo Meteoro). Athanassios szerzetes alapította templomát 1380-ban. Belső díszítése: gazdag ikonosztáz aranyozott fából, intarziatechnikával kidolgozott pátriárkatrón, freskók a 16. századból. 1923-ig csak létrákon lehetett megközelíteni, most lépcsők vezetnek fel az épülethez.

 07.JPG

 Kincsei relikviák, a bizánci császárok ajándékai, keresztek, amulettek, ikonok, kézzel írott kódexek és 600 kötetes könyvtár. A legrangosabb legerősebb kolostornak tekintik, mivel Urosz Simeon, szerb uralkodó vagyonát a kolostornak adományozta és későbbiekben ő is élt szerzetesként.

08.JPG

 A keresztény vallás meghatározó eleme Isten dicsőítése, ennek gyakorlása céljából sok hívőt vezetett a mindennapok világától félreeső helyre, távol a világi hívságok csábításától: a Pindosz-hegység barlangjaiban, meredek kaptatóin már a 12. századtól megjelentek az aszkézis hívei.

09.JPG

 A látogatóknak nem könnyű a dolguk több mint 300 lépcsőt kell megmászniuk a csúcsig, hogy megnézhessék ezt a kolostor komplexumot, amely magában foglalja a 14. századi templomot, a kápolnákat, egy kis múzeumot, egy borospincét és egy fákkal szegélyezett árnyas udvart. Sok látogató számára talán az egyik legemlékezetesebb hely a sekrestye, melynek polcain szépen sorban sorakoznak a kolostor egykori lakóinak koponyái.

10.JPG

 Nevezetes kolostorai

Varlaam-kolostor: Varlaam szerzetes élt itt, 1350-ben ő építette az első kápolnát a sziklán. 200 évvel később a Szent Trion Hierarchon templomot a régi alapjaira emelték. 1627-ben renoválták a templomot. 1922-ben látták el lépcsőkkel, de teherhordásra még ma is használják a hálókat. A második legnagyobb kolostor. 22 évbe telt, míg minden építőanyag felkerült a csúcsra. A Varlaam-kolostor a legjelentősebb látnivaló a Meteora kolostorvidéken.

11.JPG

 Agia Triada (Szentháromság) -kolostor: Dometios alapította 1458-1476 között. Az Agia Trias kápolna kétoszlopos stílusban épült, 1692-ben freskókkal díszítették. 1888-ban látták el lépcsőkkel, melyet 1925-ben további 140 lépcsővel egészítettek ki. Az 1981-es James Bond film, a Szigorúan bizalmas “For Your Eyes Only” fináléja itt készült.

12.JPG

 Agios Nikolaos Anapafsas-kolostor: a 15. században, valószínűleg egy korábbi alapra építették, de a szikla kis felülete miatt az alapítók nem tudták kiterjeszteni területét.

12_1.JPG

Imára hívó (nem mondanám, hogy harang).

 Agios Stefanos-kolostor (Szent István): a szikla, amelyre a kolostort emelték, már Kr. e. 1200-ban lakott volt. Maga a kolostortemplom 1350-ben alakult, alapítója Antonios Katahuzinos. Szent Haralambosz ereklyéje (csodatévő csontok) található itt.

13_1.JPG

 Roussanou-kolostor: 1380-ban Joasaph és Maximos testvérek is alapíthatták. 1545-ben renoválták és kiépítették. A kápolnát Krisztus feltámadásának szentelték fel, nagyszerű freskókkal, ikonokkal díszítették. 1897-ben létrákkal látták el a zarándokoknak. 1930-ban stabil építményt emeltek, hogy a látogatók feljuthassanak.

14.JPG

 Itt lehet kívánni pénzdobással, vagy üzenő cetlivel

15.JPG

Ezen a lépcsőn már sokan végigmentek...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://paphnutius.blog.hu/api/trackback/id/tr3214215095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása