Ars longa, vita brevis

Paphnutius

Paphnutius

Papa Was A Rolling Stone

Az én 10-es listám

2020. november 12. - Paphnutius

20160930_175619.jpg

Papa Was A Rolling Stone

Az én 10-es listám

 

A Retro rádió felhívást tett közzé, hogy a hallgatók állítsák sorba a 10 legkedvesebb slágerüket a 60-70-80-as évekből. Összehoztam egyet. Persze ez csupán egy rádióbarát lista, kerülve minden közhelyet és tingli-tangli dalt. A 6. The Temptations - Papa Was A Rolling Stone

A dal, a soul zene csúcsa számomra. A soul, gyakorlatilag egyesít, megszűr, fuzionál stílusokat. Leginkább az afroamerikaiak templomi zenéjével, a gospellal rokonítható. A blueshoz elég egy hangszer, akár egy sem, csak egy énekhang és átélve előadott történet, főleg drámai. Pl. elvesztettem a munkám, elhagyott a csajom, lelőtték a barátomat, a háborúban. Mondhatjuk olcsó, népi műfajnak. A funky már nagyobb hangszerelést, több hangszert igényel, főleg a fúvósok jellemzik. Könnyen át tud csapni más műfajokba, vagy integrálódni azokkal. A jazz, a disco, a rap, mindegyikre számtalan példa van. A soul, ezeken túl van. Egy igazi soul dal telített hangzásához a hagyományos rockzenei hangszereken kívül, fúvós szekció, vonósok és háttérénekesek is kellenek. A soul drága műfaj.

Az én kedvenc soul előadóm Marvin Gaye. Két olyan nagylemeze is van, amely a világ bármely összefoglaló listáján helyet szokott kapni. Ezek a Lets Get It On és a What's Going On. Ezeken túl is a világ zeneirodalmának alap dalai közé tartozó szerzeményeket adott elő.

Marvin Gaye - Lets Get It On

https://youtu.be/x6QZn9xiuOE

Marvin Gaye - What's Going On

https://youtu.be/H-kA3UtBj4M

A műfaj nagy egyéniségei Ray Charles, Ben E. King, James Brown, Aretha Franklin, Commodores és az abból kivált Lionell Richie, vagy például Beyoncé.

Szerintem a műfaj csúcsát jelenti a Papa Was A Rolling Stone.

The Temptations - Papa Was A Rolling Stone

https://youtu.be/pJV2pWFyfn4

A Rolling Stone Magazine minden idők 500 legjobb dala listáján a 168. helyre került. 1972 legjobb soul dalának tartották és 1973 elején 3 Grammy-t is begyűjtött. Megjelenése után vezette a Billboard Hot100 listáját, a dalt tartalmazó nagylemez -All direction- az év soul lemeze és az összesített LP listán a 2.

A dal története is érdekes, önálló történetként is megállja a helyét. Eredetileg egy másik együttes, az Undisputed Truth dala volt. Rövid 3 perces. Siker volt, de nem egy lemez húzó dala. Ezért a szerzőpáros átírta egy 12 perces szerzeménnyé. Ez már nem felelt meg az eredeti előadónak, ezért az éppen készülő Temptations nagylemez töltelékdala lett. A Temptatoins énekegyüttes volt, ezért agymenést kaptak, hogy egy olyan dallal mit kezdjenek, amiben az első 4 percben nincs is ének. Aztán a szöveg is kiverte a biztosítékot. Így kezdődik:

Szeptember 3-a volt, a nap, melyre mindig emlékezni fogok, mert az volt a nap, amikor apám meghalt.

Az énekegyüttesekben mindig kijelölik az első énekest, aki a szólórészeket előadja. Itt Dennis Edwards nevű tagot jelölte ki a menedzser, aki fellázadt. A menedzser nem tudta, hogy az énekes apja éppen szeptember 3-án halt meg. Az együttes sztrájkolni akart, hogy nem énekli fel a dalt, de fenyegetőzéssel rávették őket.

Hát sokszor nem tudjuk, hogy mi is van egy sikeres dal mögött.

A Papa Was A Rolling Stone számos, híressé vált feldolgozást megélt, más műfajokban is.

Ez egy diszkókban népszerűvé vált verzió:

Soul Train - Papa Was A Rolling Stone

https://youtu.be/N8D51I968W0

Marcus Miller, minden idők egyik legjobb jazz basszerosa, egy koncertjén így adja elő:

Marcus Miller - Papa Was A Rollin' Stone

https://youtu.be/-Ab4IQwLMTQ

Talán a leghíresebb George Michael feldolgozása. ezzel a dal, a pop zene klasszikusai közé is bevonult.

George Michael - Killer/Papa Was A Rolling Stone

https://youtu.be/KaeCnGOaE98

 

A bejegyzés trackback címe:

https://paphnutius.blog.hu/api/trackback/id/tr7016283806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása