Ars longa, vita brevis

Paphnutius

Paphnutius

Kedvenc budapesti szobrok 1

2021. július 03. - Paphnutius

Régi tervem volt már, hogy túrabakancsot húzva felkeressem kedvenc budapesti szobraimat. Ma megtörtént az első hosszú sétám. Sok szobrot kerestem meg, és néhány történetét már fel is dolgoztam. Ez az első csokor.

 

Cseh Tamás szobra a Szent Gellért téren

01_cseh_tamas.jpg

A Szent Gellért téren álló bronzszobor Majoros István alkotása. 2013. szeptemberében avatták fel. Cseh Tamás és családja közel 50 éven át lakott a közelben, a Bartók Béla út 25. első emeletén.

Az 2012-ben meghirdetett szoborpályázaton egy másik szobor nyert. Egy ágyékkötős indián képében ábrázolta az énekest, megemlékezve az indián kultúrához való szoros kapcsolódásáról, de ellentmondásos érzést váltott ki mind a rajongók, mind a család részéről. Ez a szobor, a fiatal, gondolkodó, szomorkás Cseh Tamást ábrázolja, szívére tett keze emlékeztet az indiánokra. Nekem nem jön át az énekes személyisége, pedig fantasztikus kisugárzása volt élőben.

A szobor mellett elhelyezett kőtömbön a következő felirat olvasható:

    Cseh Tamás

    1943–2009

    "Nincsen más ebben a dalban,

    Nincsen más csak egy utca,

    Ahol valaha laktam,

    És még egy délelőtt..."

    Bereményi Géza

 

Columbo-szobor

 02_columbo.jpg

Columbo hadnagy, Los Angeles-i rendőrnyomozó életnagyságú bronz szobra, a budapesti Falk Miksa utcán áll. Peter Falk színészt ábrázolja. A szobor lábánál Columbo kutyája, egy Basset Hound található. 2014 márciusában foglalhatta el helyét a Falk Miksa utcában. Peter Falk felmenői között magyarok is voltak. Fekete Géza Dezső szobrászművész alkotása. Rendkívül hiteles alkotás.

 02_b.jpg

 

A halott mókus revolverrel

 03_halott_mokus.jpg

A Los Angeles-i rendőrnyomozó mottója az, hogy tökéletes bűntény nem létezik. Kolodko Mihály Columbo közelébe helyezte el A halott mókus című szobrát, 2018-ban. Egy kis fejtörés neki és mindenkinek. A krétával körberajzolt, pisztolyt tartó mókus apró bronz szobrát a Kieselbach Galéria sarkán, egy elektromos szekrény alatt találhatják meg az érdeklődők Columbo szobrától 1-2 méterre.

03_b.jpg

A Kolodko által adott mű címe: Ars longa vita brevis. (Ez a Paphnutius blog mottója is indulása óta!) A művészet örök, de az élet rövid: Tehát az alkotás megmarad, de a művészt a halála után elfelejtik.

Kolodko ezzel az alkotása Maurizio Cattelan, olasz művész 1996-os Bidibidobidiboo című installációjára reflektál. Ennél a művénél egy szerényen berendezett konyhában egy mókus végső kétségbeesésében a konyhaasztalnál ülve öngyilkosságot követ el.

A Bidibidobidiboo, egy varázsige a Hamupipőke meséből jön és ezzel a varázsigével minden kívánságot teljesít.

 

Kockásfülü nyúl

 04_konkasfulu_nyul.jpg

A Szent György téren található az alkotás. Kolodko 2018 őszén helyezte el gerillaszobrát, a Budavári sikló végállomása mellett a várfalon. A távcsövével a Lánchidat kémleli.

A kockásfülü nyúl magyar televíziós rajzfilmsorozat, amely 1974 és 1976 között készült. A különleges tulajdonságokkal felruházott hős, nevét hosszú füleiről kapta, amelyeket összecsavarva propellerként használva repülni is tud. Az örök konfliktusmegoldó

Jól továbbgondolható jelentés, az elhelyezés és a karakter okán is.

 

A Hableány áldozatainak emlékműve

 05_hableany_aldozatainak_emleke.jpg

2019. május 29-én este az egész országot megdöbbentő hajókatasztrófa történt a Duna budapesti szakaszán, a Margit hídnál. A Viking Sigyn szállodahajó ütközött a Hableány sétahajóval, utóbbi elsüllyedt, a balesetnek 27 halálos áldozata volt, egy utast eltűntként tartanak nyilván, hét embert sikerült kimenteni.

2021. május 31-én emlékművet avattak az áldozatokra emlékezve. Süllyedő vonalú gránitkő őrzi a Hableány áldozatainak emlékét. A két fekete gránittömb a két ütköző hajót szimbolizálja, a Hableány oldalára felvésték a 28 nevet. A gránittömbök mögé páfrányfenyőt ültettek.

 

Főkukac miniszobra

 06_fokukac_miniszobra.jpg15. kerület, Bem rakpart 15., 2017 - 2018 (?) felállított Kolodko szobor. A nagy ho-ho-ho horgász rajzfilmsorozatból ismert Főkukac a túlpartot szemléli. A miniszobrot Sajdik Ferenc rajzfilmfigurája ihlette.

Állítólag Ungváron, az Ung folyó partján már 2016. november 29-én avattak egy ugyanilyen szobrocskát, amely már az avatáson a horgászok szerencsehozójaként is elhíresült.

 20210703_132827.jpg

 

2006 augusztus 20-i vihar áldozatainak emlékműve

 07_2006_augusztus_20-i_vihar_aldozatainak_emlekmuve.jpg

Öten haltak meg, ötszázan pedig megsérültek minden idők egyik legnagyobb magyarországi viharában, amely 2006 augusztus 20-i tűzijáték alatt érte el Budapestet. Egy 12 éves kislányra és egy romániai férfire ráesett egy fa. Egy nő infarktust kapott, ketten pedig abba haltak bele, hogy csónakjukat felborította a vihar.

A Bem rakparti emlékművet annak a fának a helyén állították fel, amely a viharban több emberre rádőlt, akik közül ketten életüket veszítették. Az emlékfa Kő Boldizsár szobrászművész alkotása.

 

Ferenc József függőágyban

 08_ferenc_jozsef_fuggoagyban.jpg

Kolodko tudtommal legutolsó szobra Budapesten (Vácon van két újabb is). Ferenc József függőágyból szemléli a dunai panorámát. A hidat eredetileg Ferenc Józseftől nevezték el, a II. világháború utáni újjáépítést követően keresztelték át Szabadság hídra. Talán az lehet a szobor magyarázata, hogy a hidat nyaranként, egyes napokon, a fiatalok birtokba veszik a hidat és sokan függőágyakban pihennek.

20210703_104952.jpg

folyt. köv

 

A bejegyzés trackback címe:

https://paphnutius.blog.hu/api/trackback/id/tr8116612040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása