Ars longa, vita brevis

Paphnutius

Paphnutius

Kedvenc budapesti szobrok 2.

2021. július 04. - Paphnutius

Régi tervem volt már, hogy túrabakancsot húzva felkeressem kedvenc budapesti szobraimat. Tegnap megtörtént az első hosszú sétám. Sok szobrot kerestem meg, és sokuk történetét már fel is dolgoztam. Ez az második csokor.

01_jozsef_attila.jpg

József Attila szobra a Dunaparton

Az alkotás címe: A Dunánál – József Attila szobra. Bronzból készült, Marton László Kossuth-díjas szobrászművész alkotása. 1980. december 22-én állították fel a Kossuth Lajos téren. 2013-ban, a 2-es villamos melletti területre helyezték át. Áthelyezése, a Kossuth tér 1944-es állapotának visszaállítását célzó terv része volt és máig kiható társadalmi vitákat generált.

01_b_jozsef_attila.jpg

Rendkívül szuggesztív alkotás. Számomra a magyar szobrászat egyik csúcspontja.

 01_c_jozsef_attila.jpg

"Mintha szivemből folyt volna tova,

zavaros, bölcs és nagy volt a Duna."

 

Rubik kocka

 

Kolodko híres gerillaszobra a Batthyány tér közelében, a Vám utca magasságában, a rakpartra vezető lépcső kő korlátjába rögzítették. 2019. február 10-én került a helyére.

 02_rubik_kocka.jpg

A Rubik-kocka logikai játék, amit 1974-ben talált fel ifjabb Rubik Ernő. Eredeti neve Bűvös kocka volt. A feltaláló térbeli logikai játékként határozta meg.

02_b_rubik_kocka.jpg

A játék világhírnévre tett szert és Magyarország egyik hivatkozott jelképévé vált.

 

Nagy Imre miniszterelnök szobra

 03_nagy_imre.jpg

Az egész alakos bronzszobor Varga Tamás szobrászművész alkotása. 1996. június 6-án avatták fel a Vértanúk terén. A háború előtt, a Nemzeti Vértanúk Emlékműve állt itt. Ezt a szobrot 1945-ben ledöntötték és a teret átalakították. Helyén medence lett szökőkúttal, a teret pedig Ságvári Endréről nevezték el 1951-ben. A rendszerváltozás idején újra Vértanúk tere lett. Az idetervezett Nagy Imre szobor, az első egész alakos ábrázolása volt az államférfinak. A gyaloghídra helyezett miniszterelnök tekintete az Országház felé esett.

 03_b_nagy_imre.jpg

2018. december 18-án az emlékművet elbontották, majd felújítása után a Jászai Mari téren állították fel. Hivatalos avatása nem volt a szobornak. Áthelyezése társadalmi vitákat váltott ki.

 

Cipők a Duna-parton

 

A mű másodlagos elnevezése: A nyilas terror Dunába lőtt áldozatainak emlékére. 1. kerület, Széchenyi rakpart

04_c_dunaparti_cipok.jpg

A hatvan pár, öntöttvasból készült, korhű cipő megdöbbentő hatást kelt.

1944-45 közötti zsidóüldözések során a nyilasterror elvetemült fegyveresei által, a Dunába lőtt magyar zsidóknak állít emléket. A kivégzések során az áldozatokat arra kényszerítették, hogy álljanak sorba, arccal a Duna felé, majd a folyóba lőtték őket. Helye szimbolikus, mert ez bárhol előfordulhatott a part mentén.

Az emlékmű civil kezdeményezésre jött létre. A kompozíció ötletét Pauer Gyula Kossuth-díjas szobrászművész és Can Togay filmrendező találták ki.

04_b_dunaparti_cipok.jpg

Az ENSZ közgyűlése 2005. november 1-jei határozatával január 27-ét a holokauszt nemzetközi emléknapjává nyilvánította. Az emléknap a legnagyobb második világháborús megsemmisítő tábor, az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának évfordulója.

A Magyar Országgyűlés 2000. évi döntése szerint 2001-től minden évben április 16-án tartják meg a holokauszt áldozatainak magyarországi emléknapját. Az emlékművet 2005-ben ezen az emléknapon avatták fel.

04_dunaparti_cipok.jpg

Az eseményt Máriássy Félix, Budapesti tavasz (1955) című filmje, valamit Karinthy Ferenc hasonló című regénye (1980) dolgozza fel.

 

Szomorú tank miniszobra

 05_tank.jpg

Alternatív cím: Ruszkik haza! Bem rakpart 27. A villamosmegálló közelében, a Kossuth-híd emlékkő mellett. 2017. áprilisában helyezték ki.

Kolodko gerilla szobra minden bejelentés nélkül került oda. Valaki ráfestette a „Ruszkik haza!” feliratot. A szobrot többször is próbálták ellopni. Állítólag, ez már a második másolat, mert az eredetit és a pótlást is ellopták!

05_b_tank.jpg

Az apró gyilkológép csöve lehajlott, ahogy szemben a Parlament épületével, némileg attól már el is fordulva búslakodik, hiszen rá itt nincs szükség.

 

A 0 kilométerkő

 06_0_kilometer.jpg

A 0 kilométerkő szobor a Budapestről induló főutak kilométer-számozásának kezdőpontját szimbolizálja. A Clark Ádám téren 1975-ben avatták fel Borsos Miklós alkotását, a 80 cm-es talapzaton álló, három méter magas mészkőszobrot. A szobor szabályos tipográfiai 0 karaktert formáz meg, és mindössze két betű van rajta: „KM”, mint a kilométer rövidítése. Innen számítják a Magyarország egy számjegyű főútvonalainak kilométereit (a BAH-csomóponttól induló 1-es és a Székesfehérváron kezdődő 8-as főút kivételével), ezen kívül a 10-es főút kilométereit is innen számítják a két számjegyű utak közül egyedüliként.

06_b_0_kilometer.jpg

Az úthálózat jelképes kiindulópontja eredetileg a királyi palota küszöbénél volt, ahonnan a Lánchíd építésekor helyezték át mai helyére. Az eredeti szobor nem maradt fenn.

Forrás – Wikipédia

 

Olimpia emlékmű

 07_olimpiai_otkarika.jpg

A Széchenyi rakpart felújítása során létesült az Olimpia park, amely Lipótváros egyik gyöngyszeme lett. Pihenőpark, játszótér, kültéri sportpálya és kutyafuttató is van. Középső részén felújították az Olimpia emlékművet és felállítottak egy, a budai oldalról is jól látható, éjszaka kivilágított Szimbólum szobrot.

 

Szent Korona szobrok, Margit-híd

 08_szentkorona_margit-hid.jpg

8 darab, a magyar Szent Koronát ábrázoló szobor található a Margit-hídon. Gyönyörű, márványból készült alkotások.

08_b_szentkorona_margit-hid.jpg

Sajnos a szobrokat rendszeresen megrongálják, a kereszteket a koronákról letörik. 2019-ben sikerült két részeg fiatalnak, az összeset letörni. De azóta is voltak rongálások. Ezek a tettek nem politikai színezetűek, csupán vandál tettek.

 

Egy szobor, ami nincs, vagyis a közösség számára elveszett!

Lisa Simpson szobra

Alternatív név: Magyar sárga. Felállítás, 2019. augusztus 3.

 09_magyar_sarga.jpg

A Simpson család című amerikai rajzfilmsorozat egyik szereplője a Jászai Mari téren állt, a 2-es villamos megállójának közelében. A szobor már nincs a helyén, valószínűleg ellopták. Ezért a Köztérkép fotóját teszem ide. Remélem ezt is idővel pótolja a művész, mint a Szomorú tankot.

A bejegyzés trackback címe:

https://paphnutius.blog.hu/api/trackback/id/tr316612682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása