Ars longa, vita brevis

Paphnutius

Paphnutius

Bakancslista

A MÁTRIX-ÉN

2023. március 05. - Paphnutius

2021_04_24_hosszu-hegy_val_10.jpg

Bakancslista

A MÁTRIX-ÉN

 

Felborult az értékrend. Bakancslistákat ír mindenki. A bakancslisták általában földrajzi neveket tartalmaznak. Minél jómódúbb valaki, annál értékesebb ez a lista. A mai árak mellett, minden milliós költség. De a pénz miatt ne fájjon a fejünk. A pénz nem vész el, csak átvándorol mások zsebébe. Amióta világ a világ, ugyanannyi az érték, nevezzük pénznek. Pont annyi áll rendelkezésre. Ha egy országnak jobban megy, egy, vagy több másiknak rosszabbul. Ez évezredes távlatokban kiegyenlítődik. Ehhez háborúk, vagy forradalmak szükségeltetnek. Ilyen nézőpontból vizsgálva a történelmet, mindenki beláthatja.

2021_04_24_hosszu-hegy_val_3.jpg

A fejlődés, a jobblét, nemcsak kényelmes életet biztosít, de lehetőséget arra is, hogy mindenki személyében, lelkében is fejlődjön. A lelki fejlődés némi elvonulást igényel, hogy megteremtődjön a lehetőség, elgondolkodni a minket körülvevő dolgokon. De erre nincs idő! A pénzt nem adják ingyen. Meg kell érte dolgozni. Nagyon! Otthon is. Nem elvonulás van este, nem kikapcsolódás, töltődés, hanem a napközben kapott impressziók dolgoznak tovább, mint bekapcsolva hagyott számítógépben a programok, akár éjjel is.

2021_04_24_hosszu-hegy_val_4.jpg

Itt a paradoxon! Feloldhatatlan! Ha beállsz a malomba, taposol, igyekszel megfelelni, fejlődni, úgy ahogy a főnököd, a céged szeretné és jó munkahelyed van, akkor lehet jó kis bakancslistát írni. Visszább húzódni nem tudsz! Nem éred be kevesebbel? Beláthatatlan nehézségekkel jár. Pedig az egyéni sors ezt nagyon egyszerűen megoldja. Ránk küld egy súlyos betegséget. Abban a pillanatban borul minden. A bakancslista leszűkül. Térben egy szobára, ágyra. Időben vannak csupán hirtelen célok: legyen elég ideje a testemnek összeszedni magát. Azt hiszem az egészséges bakancslista olyan virtuális helyekből áll, amit lelkünkben is képesek vagyunk bejárni. Ha egészséges a lelkünk, nem is kell több. Talán az az egy haszna van a multimédiának, hogy ebben képes segíteni, ha nem hagyjuk magunkat elveszni benne.

2021_04_24_hosszu-hegy_val_2.jpg

Vannak hatalmas küzdők, akik lelkükben rendet raktak és aztán új célokra leltek. Ilyen például Szenczy Sándor baptista lelkész, aki drogok, csavargás, italozás, a halálba vezető önpusztítás állapotából kiszakadva létrehozott egy segélyszervezetet és tízezrek életén próbált segíteni. Most, hogy már nem él, még mindig működik a szervezet, tehát még halála után is segít. Egy teljesen más példa, ami talán közelebb van a bakancslista fogalmához. Szendrő Szabolcs és Erőss Zsolt, akik fél lábbal is a nyolcezres csúcsokkal küzdöttek meg.

 2021_04_24_hosszu-hegy_val_5.jpg

Ha egy kutya beszélni tudna, azt mondaná: gazdim, érted mindent. Ezért aztán a lélek rendbetételének legegyszerűbb módja, ha veszünk egy kutyát. Ő hűséges lesz, egy öt éves gyerek szintjén csüng majd rajtunk. Sok jóra késztet és generálja bennünk a szeretet érzését, a kutyák iránt. Ha nem figyelünk rá, teljesen kitölti majd az életünk.

2021_04_24_hosszu-hegy_val_14.jpgÁm az embernek emberi szeretetre is szüksége van. Emberi beszédre is szüksége van. Nem csak hűséges kutyaszemekre. Nem csupán azért, hogy más tudomására hozza a véleményét, hanem hogy meghallja másét is. Ez kinek szerepel a bakancslistáján?

Már kimutathatók a legegyszerűbb dolgokban is a mikroműanyagok. Hogy ez ellen tegyünk valamit legalább az egyén szintjén, kinek a vágyai közt szerepel?

Az, hogy megmentsünk bármit is a környezetünkből, hogy utódaink ne egy Mad Max-szerű világban éljenek? Kinek szerepel a bakancslistáján?

 2021_04_24_hosszu-hegy_val_13.jpg

Hülyéknek nézzük azokat az embereket, akik fákhoz láncolják magukat, hogy megakadályozzák azok kivágását. Kell a fa! Melegnek kell lenni a lakásban. De már egy általános iskolás is tudja, hogy megborult az egyensúly. Bajban vannak a fák és bajban van az ember is. Ám a fák előbb nőttek ki a földből, mint az emberek, akik kivágják őket és rossz hír, hogy tovább is maradnak majd ezen a bolygón.

 2021_04_24_hosszu-hegy_val_7.jpg

A Mátrix film felszínét mindig csak kapargattam. Nem is ott van a lényeg, ahol a látvány elragad minket. De jobban átgondolva, már tényleg egy mátrixban élünk. A reneszánsz kori forradalmi embertípusból, ahol az ÉN került a gondolkodás középpontjába kifejlődött 700 év alatt az igazi én fölé növő hamis ÉN, ál-ÉN, egy ÉN-imágó, a MÁTRIX-ÉN! Abban pedig biztos vagyok, hogy ez így nem mehet tovább és nem kell majd 700 év ahhoz, hogy az ál-ökológiai rendszer, amit az ember létrehozott összeomoljon és helyébe lépjen, működjön az igazi, amit még a Homo sapiens sapiens felvilágosult reneszánsz változata sem volt képes megérteni! 2021_04_24_hosszu-hegy_val_6.jpg

Javaslom ezt ízlelgetni, nem az ezer kilométerekről ideszállított különleges étkeket!

Tata, 2023. 03. 05.

A fotók a Hosszú-hegyen készültek, a Pilisben, 2021-ben!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://paphnutius.blog.hu/api/trackback/id/tr7118064154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása