Ars longa, vita brevis

Paphnutius

Paphnutius

Extrospekció

Egy kis pszichológiai bevezető után humoros viselkedéselemzés

2017. szeptember 18. - Paphnutius

checkpoint.jpg

 

Extrospekció

 

A pszichológia tudománya tapasztalatokra támaszkodva határoz meg kutatási módszereket. Ehhez a háttér kialakítása, a lipcsei egyetem filozófiai tanszékén dolgozó Wilhelm Wundt által irányított kutatócsoportnak köszönhető. Az első pszichológiai laboratóriumot 1879-ben hozta létre. Ezzel megteremtette az elmélet gyakorlatban történő kipróbálásának lehetőségét. A feltevésekből vizsgálati témák lettek. Ezzel megteremtették a modern tudományos pszichológia alapjait.

A két legfontosabb és talán leggyakrabban alkalmazott módszer a pszichológiában a megfigyelés és a kísérlet. E két alapmódszert kiegészíthetjük más módszerekkel is, de az alapvizsgálatokhoz nem szükséges. A legjobb a természetes körülmények közötti megfigyelés. A tudományos megfigyelésnek pontos kritériumai vannak.  A mások megfigyelését extrospekciónak nevezzük.

A Jung által kidolgozott személyiségmodellben nagy szerepe van, az un. archetípusok meghatározásának. Elmélete szerint a két alaptípus, az extravertált, akinek tudata pozitívan viszonyul a tárgyhoz, saját szubjektív viszonyulását is állandóan ehhez igazítja, az introvertált lélektani típus pedig alapvetően negatívan viszonyul a dolgokhoz.

Tulajdonképpen, a két alaptípust magukban hordozók bizonyos értelemben ellentétei egymásnak.

Mindenki végezhet megfigyelésen alapuló pszichológiai vizsgálatokat.

Vegyünk egy olyan esetet, amibe sokan belekerülhetnek. Aki járt már bíróságon, reptéren, fontos hivatalokban, az találkozhatott a detektorkapuval. Aki nem, az majd fog, ha például elmegy egy nyugati tulajdonú vállalathoz dolgozni. Legyenek a vizsgálat tárgyai azok az emberek, akik áthaladnak egy ilyen ellenőrző kapun, és amennyiben bejelez a berendezés, átesnek ruhán keresztüli testvizsgálaton. amit egy a kapuérzékelőhöz hasonlóelven működő kézi műszerrel, úgynevezett karddal végeznek.

superscanner.jpg

E procedúra során megfigyelhetők a viselkedés szempontjából alaptípusok, nevezzük archetípus ellenpároknak ezeket, illetve számtalan altípust is leírhatunk.

Hát lássuk a fő ellenpárokat:

Határozott – félénk,

Szolid – kihívó (átvitt értelemben is)

Korrekt – inkorrekt (pofátlan)

 

Ebbe a hat alaptípusba besorolhatóak az következőkben felsorolásra kerülő 23 alcsoport (altípus) képviselői.

Sittes típus – mindig gyanús és mindig tiszta

Ravasz, hamis – a szeme sem áll jól, ha lesz alkalma, próbálkozik

Szűzies – ha megszólal a duda, elpirul (férfiban is előfordul!)

Álszent – Kezeit mellei előtt imádkozó pózba emeli, miközben a kapuszárnyak között áthalad.

Nem összetévesztendő a szűziessel!

Jókislány típus – Udvariasan köszön, határozottan és készségesen együttműködik

Superman (Superwoman) – Karját magasan előretartva, nagy tempóban halad át az érzékelési zónán. /Ennek az altípusnak van egy további alfaja, aki az eredeti image-t meghamisítva – továbbfejlesztve – mindkét kezét előreteszi, és egyfajta szárazföldi csukafejes ugróimitációt hajt végre/. Ne tévesszen meg minket, ő továbbra is a szolid főtípus, superman alcsoportjába tartozik.

Hanyag – direkt magán hagy sípolós dolgokat, mert teljesen hidegen hagyja mind a sípolás, mind a testvizsgálat. Ez a típus időnként még eszik is a folyamat alatt, miközben bambán néz, vagy balra fel, vagy egyenesen a kezelő szemébe.

Disco dancer – Oldalazva, kezét – lábát enyhén széttárva, srévizavé, lassú sasszészerű lépésekkel halad át a kapuszárnyak között, a Szombat esti láz betétdalának, a Stayin Alive -nak az ütemére. Általában, nem jelez. A határozott archetípusba sorolnám elsőre, bár időnként a kihívó, vagy az inkorrekt (pofátlan) csoportba is besorolható. Mindenképpen hosszabb, több alkalommal történő megfigyelést igényel.

Nyúl típus – Óvatosan közelíti meg a kaput, majd hirtelen lendületet véve ugrik át. Csupán 50 %-ban sikeres. A kézi vizsgálat során befogott nyúlhoz illően szelíddé válik, lapít. Sohasem lopna!

Kenguru – Határozott ugrómozdulattal kel át, miközben bal válla felett hátranéz. Sikeres. Hasonlít a nyúl altípusra, bár félelmet nem mutat, soha.

Precíz – szelektálja a röntgen alá küldendő és nem küldendő tárgyait. Például mobiltelefon. Ennek az alcsoportnak van egy kevésbé tudatos ám mindenekfelett együttműködő változata, aki mindent átvilágíttat, ásványvizes palacktól, a védőcipőn át, kulcscsomóig.

Terhes – új önálló csoportként jelentek meg. Bár a gyártók garantálják, hogy a berendezésben nem károsodik a magzat a kapun való áthaladáskor, mégis szakszervezeti segítség nélkül is kiharcolták a mentességet. Ellenben pocakjukat feltűnően kinyomva kérik a kardos vizsgálatot, ami az ő szemszögükből nézve ugyanilyen káros lenne. Ugyanezen személyek, ha tehetik, szívesen utaznak repülővel és hivatali ügyintézéskor átmennek a vizsgálókapun.

Karate, Kung Fu, vagy Bruce Lee típus - bizonytalan összetételű papucsát előre átrúgja, majd hangtalanul áthalad. Ha ennek ellenére besípol, mérges.

Gőgös – érzékelteti, hogy ez neki terhes, és nem is jogos, hiába szabály. Mindig sípol, de sohasem lop.

Riadt őz típus – Miközben áthalad a kapuszárnyak közt, a dudaszóra összerezzen. Meg van győződve, hogy mindent kirakott a zsebeiből. Ezután már megadja magát a vizsgálatnak. Igazi áldozat típus.

Laza, vagány, szemérmetlen – tulajdonképpen önálló altípusok, de mégis egybesorolandók, mert reakcióik nagymértékben hasonlóak, még akkor is, ha indíttatásuk más. Bátran várja a sípolást, hisz mindig sípol. Minden gátlás nélkül veti magát alá a vizsgálatnak. Kiszámíthatatlan, tulajdonképpen rokon vonásokat mutat a disco dancer altípussal.

Suta – szinte mindig történik vele valami. Igazi áldozat, az őzzel rokon, de még annál is gyengébb.

Lelkiismeretes, bizonytalan – a kettő azért tartozik össze, mert mindegyik annyiszor megy oda-vissza a kapun, amíg megszűnik a jelzés. Sohasem próbálkozik lopással, ezt kívánja bizonyítani, minden áron! Időnként a bizonytalan előbb feladja, ekkor már vizsgálat közben is hálás és megkönnyebbült.

Áldozati típus – kiszámíthatatlan, ha bebukik szinte homlokon vágja magát a visszahőkölés közben.

Balek – megbízhatatlan, számító. Barátkozásból elárulja a trükkjeit.

Agilis, felfelé törekvő – direkt nem vesz le dolgokat, mert a nála nagyobb főnökök sem teszik.

Osonó – Úgy megy, mintha egy indián lenne a hadiösvényen. Félénken (ravaszon) oson, közelít, halad át. Ha megússza, szívesen összemosolyog, ha lebukik, a riadt őz típusúval megegyezően viselkedik.

Manager – aláveti magát a vizsgálatoknak, pedig senki sem várja el tőle. Ezért valamikor a aszkétán próbál megfelelni, máskor, ha kedve olyan, nem mutat sok együttműködést. Szívesen telefonál vizsgálat közben. Hangulatától függően lenézően, együtt érzően, barátságosan, vagy idegesen néz. Időnként nagyot köszön, máskor ezt teljesen elhagyja. Nem lop, de nem megbízható!

Természetesen ezek az altípusok keverednek, nem tisztán leírhatók, esetleg további alváltozatokká alakulhatnak. Az egyes emberek bár besorolhatóak valamelyik csoportba, időnként csoportot válthatnak, újabb reakcióikkal színesíthetik viselkedés repertoárjukat. Azt is mondhatnánk, jellemük fejlődik, alakul a procedúra során, bár alap beállítottságuk sohasem változik. Mindenképpen érdemes e jellemkarakterek további vizsgálata darwini és jungi szempontok alapján.

 

Tata, 2012. 11. 6-8.

 

vége

A bejegyzés trackback címe:

https://paphnutius.blog.hu/api/trackback/id/tr412875408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása