Ars longa, vita brevis

Paphnutius

Paphnutius

Medve-szurdok

Az osztrák Alpok egyik gyöngyszeme

2020. június 20. - Paphnutius

01_4.jpg

Ezt a helyet nevezhetjük a Medve-szurdok túra kezdőpontjának. Ám ezen a ponton csak azok haladnak át, akik busszal, vagy vonattal érkeznek és Mixnitz (Pernegg an der Mur község) vasútállomása környékén parkolnak. A személyautók egy-két kilométerrel közelebb mehetnek.

02_4.jpg

 A Medve-szurdok (németül Bärenschützklamm) Ausztria egyik legnagyobb szurdokvölgye. Az egyedülálló természeti kincset 1978-ban természeti értéknek nyilvánították. Stájerország tartományban, a Közép-Alpokhoz tartozó Grazer Bergland hegység és a Mura folyó völgyében található, Graztól 40 km-re északra.

03_4.jpg

A Pernegg Nemzeti Park részét képző szurdok május 1-től október 31-ig látogatható. A Medve-szurdok a Hochlantsch-vidék egyik leghosszabb, és 24 vízesése révén legszebb vizes szurdoka, melyet a benne folyó Mixnitz patak vájt ki. A szikla-szorosban több mint 150 fahídon, létrán és 2900 lépcsőfokon keresztül lehet egyre feljebb jutni, miközben a patakok, zúgók, vízesések morajlanak a túrázó lába alatt.

05_5.jpg

Egy szurdok történet: Hat ifjú vágott neki 1896-ban, hogy megkísérelje végigjárni a Mixnitz- patak korábban járhatatlannak gondolt szurdokvölgyét. Egyikük lezuhant, és súlyos sérüléseket szenvedett. A helyet Medveölő-szurdok néven emlegették. Valaha még éltek Stájerországban medvék. Az esetnek híre ment és a graci Alpinklub 1901-ben elkezdte a szurdok járhatóvá tételét. A kiépített utat a tavaszi hóolvadás-ár többször is úgy elmosta és teljesen újjá kellett építeni. Az olvadás károkat minden évben okoz, így a rendszeres tavaszi tevékenységhez tartozik az eltört korlátok, megsérült létrák kicserélése.

06_3.jpg

Mixnitzből kb 4 km a szurdok bejárat, 350 m szintemelkedéssel. Megtételhez szükséges idő 45-55 perc. A szurdokban 115 db fahíd, 49 db falétra 2900 létrafok, a szurdok hossza 1400 méter a szintemelkedés 350 m. 1,5 – 2 óra a megtételhez szükséges idő.

07_3.jpg

Régészeti leletek bizonyítják, hogy a szurdok számos barlangjában, köztük a Sárkány-barlangban is az ember már az újkőkor idején jelen volt.

08_4.jpg

Ahogy haladunk a szurdokban felfelé 2-300 méter magas sziklafalak néznek le ránk. Színek és formák, a méretek lenyűgözik az embert. Helyére kerülnek a dolgok. Kicsik vagyunk és törékenyek. Fejünk felett a végtelen és örök természet.

09_4.jpg

Az utolsó hidat felirat jelzi. Ez a 164-es sorszámú utolsó létra. Ám még 100 m szintemelkedés mindig vár ránk, de már örülünk!

10_7.jpg

A sziklák közül kiérve, a tisztáson 1209 méter magasan a Guten Hirten menedékház várja a túrázókat, csapolt sörrel, isteni sajttortával.

A hegy teteje Hochlantsch 1722m csúcskereszttel, még további 500 m szintemelkedés 3-3,5 óra. Nehéz túraterep a megtett 800 méter szintemelkedés után, de nem igényel külön tudást. Nem volt rá idő. Sajnáltuk. Még volt bennünk szufla.

11_3.jpg

Teichalsee tóhoz vezető túraút a Mixnitz patak mentén kb 4-5 km. Jórészt szintes, szilárd burkolatú úton kb másfél óra.

A Teichalmsee-hez vezető túraút a Mixnitz patak mentén, kellemes és szép. Kár lett volna kihagyni. A csúcsról jelzett túra vezet a tóhoz, vagyis egy másik útvonal.

A bejegyzés trackback címe:

https://paphnutius.blog.hu/api/trackback/id/tr3515904718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása