Ars longa, vita brevis

Paphnutius

Paphnutius

Like a Rolling Stone

Az én 10-es listám.

2020. november 04. - Paphnutius

24862523_2213394742020205_9137911257054116823_n.jpg

Like a Rolling Stone

Az én 10-es listám.

 

A Retro rádió felhívást tett közzé, hogy a hallgatók állítsák sorba a 10 legkedvesebb slágerüket a 60-70-80-as évekből. Összehoztam egyet. Persze ez csupán egy rádióbarát lista, kerülve minden közhelyet és tingli-tangli dalt. A 7. Bob Dylan – Like a Rolling Stone.

Bob Dylan az istenem volt 1980-ban. Akkoriban divat volt a kitűző. Mindenki hirdette, ki a kedvence. Akkorra engedett egy picit a Kádár-rendszer a szorításból, és még ha nagyon szűrt / tűrt formában is, de mégiscsak sikerült ideig-óráig az alulról kinőtt rockbandáknak bemutatkozni a fiatalok előtt. A 3 leghíresebb banda, a Fekete bárányok, vagyis a Hobo Blues Band, a P. Mobil és a Beatrice volt. Sok más banda koncertezett még, de ebből a háromból mindenkinek be kellett vállalni legalább egyet. Nos, ebben az időszakban nekem saját gyártású Bob Dylan kitűzőm volt, Dylan Thomas verseket olvastam és megszállottan gyakoroltam Cremona dobgitáromon és szájharmonikán. Hajam is megnőtt és göndör hajkoronám egy időben olyan Dylanesnek tűnt. Majd tovább nőtt és akkorra már inkább Robert Plant-ére „hajazott”.

Bob Dylan – Like a Rolling Stone

https://youtu.be/_-5fDg-VUxQ

Felsorolhatnék itt egy rakás számot, amit szerettem tőle, de azért ezt a dalt emeltem ki, mert ez lett a világ, a zeneszerető világ számára a leghíresebb, ahogy az összefoglaló slágerlistákból kiolvasható.

Ma már kevesen ismerik, dalai feldolgozásokban élnek tovább és legtöbben nem tudják, hogy egyik, vagy másik dal, végül is Dylannak köszönhető.

Legyen itt néhány, amelyeket kedvelek, nem mindig Dylan előadásában:

Bob Dylan - Blowin' In The Wind

https://youtu.be/G58XWF6B3AA

The Byrds - Mr Tambourine Man

https://youtu.be/fUSeJtqHIKE

The Band & Bob Dylan - Forever Young, Az utolsó valcer (The Last Waltz) című filmből, amely a The Band együttes búcsúkoncertje volt, rendezte: Martin Scorsese. Még ide kívánkozik, hogy a The Band Dylan kísérőzenekarából önállósult és nagy sikert befutott együttes volt. Leghíresebb dala a The Weight megasláger lett.

The Band & Bob Dylan - Forever Young

https://youtu.be/jtFEzhaNrT4

The Band - The Weight /Az utolsó valcer (The Last Waltz) című filmből/

https://youtu.be/q-w9OclUnns

The Jimi Hendrix Experience - All Along The Watchtower

https://youtu.be/TLV4_xaYynY

Eric Clapton - Knockin' On Heaven's Door

https://youtu.be/9jPi0Ag-AZw

Bob Dylan - Just Like a Woman

https://youtu.be/dRLXZVojdhQ

Senki sem várná, hogy itt lesz…

Bob Dylan - House of the Risin' Sun

https://youtu.be/RP_caKDfoyU

Az utolsót is szerettem volna mástól megmutatni, de Joan Baez, a Dylan - Baez duó és Patti Smith sem tudta megközelíteni az eredetit. Talán Laura Marling feldolgozása sikerült a legjobban.

Amikor Dylan 2016-ban irodalmi Nobel-díjat kapott, nem reagált rá először semmit. Nem is vett részt a díjátadó gálán. Patti Smith énekelte helyette a A Hard Rain's A-Gonna Fall-t és annyira izgult, hogy elfelejtette a szöveget.

Patti Smith performs Bob Dylan's "A Hard Rain's A-Gonna Fall"

Nobel Prize Award Ceremony 2016

https://youtu.be/941PHEJHCwU

Bob Dylan - A Hard Rain's A-Gonna Fall

https://youtu.be/T5al0HmR4to

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://paphnutius.blog.hu/api/trackback/id/tr6116273922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása