Ars longa, vita brevis

Paphnutius

Paphnutius

A kosdi szénbánya hősi halottainak emlékműve

2021. február 02. - Paphnutius

01_7.jpg

A kosdi szénbánya 1904-1931 között üzemelt, a Pest megyei Kosd község határában, a Naszály hegy lábánál. A kosdi szénbánya a főként francia tulajdonú Váczi Kőszénbánya Társaság kezelésében működött. Az első időkben alacsony szintű termelés folyt és a világháború kezdetekor le is állt.

02_8.jpg

1917 és 1921 között kezdődött a termelés felfutása. Némi francia tőkeberuházással elérték, hogy évi 16-17 ezer tonna szenet termeljenek. 1924-ben a kötöttpályás szénszállítást is megvalósították a váci vasútállomásig. Az üzemelés 27 éve alatt 211 500 tonna barnaszenet termeltek ki.

03_7.jpg

Az indításkor idehozott külföldi vájárok mellett kinevelődött a magyar vájásnemzedék. A nők és a gyerekek a felszíni, kézi szénválogatásban kaptak munkát.

04_9.jpg

1770-től tudtak róla, hogy a kosdi területen szén található. Az első kutatófúrást 1899-ben mélyítették. Ennek eredményeképpen további fúrásokkal kitermelhető mennyiségű és minőségű szenet prognosztizáltak.

A készletbecslések alapján 130-132 m mélységben, 1 – 1,5 m telepvastagságú, mintegy félmillió t barnakőszén ásványvagyon kitermelhetőségét jelezték.

Ekkor létesítették az Anna aknát. Az ide vándorló munkásoknak és családjaiknak az akna közelében kis kolónia épült.

05_9.jpg

A széntelepek a Naszály hegy keleti oldalán jórészt nagy mélységben vannak. A hegy anyaga felső triász Dachsteini mészkő, illetve fődolomit. A hegy alsóbb részein homokkő kavics, agyag található, ez a szén telepek alját képező fekümárga. A Pádimentum kőfejtőben pedig részben ma is látható a felső-eocén tengeri mészkő és márga. Ez alatt van a széntelepek fedőjét képező édesvizi csigás mészkő, majd brack mészkő.

06_5.jpg

A Naszály meredek lejtésű rétegei, jó vízvezetők. Jó pár karszt barlang van itt, pl a Násznép-, vagy a Szinlő-barlang. Tudható volt, hogy a bánya vízveszélyes lesz. Rendszeresen voltak is vízbetörések.

1907-ben egy ilyen vízbetörés elárasztott egy egész bányamezőt, ezért a bányászatot, más mezőkben folytatták.

07_6.jpg

 

08_9.jpg

1931 szeptember 28-án egy robbantás után, az éjszakai műszakban hirtelen vízbetörés történt. A termelés egy ereszke aljából nyíló vágatban folyt. Tehát felülről öntötte el a fejtést. 9 bányász tartózkodott ott. A szénfalnál dolgozó 6 vájár azonnal meghalt, míg a hátrébb lévő 3 csillésnek sikerült kimenekülni. Közülük is egy belehalt az átélt traumába.

09_6.jpg

 A felső térképen láthatóak a naszályi bányák. Az északi részen triász mészkővet, a hegy alján agyagot, keleti oldalán márványosodott eocén mészkövet és márgát, míg a keleti előterében, a föld alatt barnaszenet bányásztak.

Az alsó térképen látható, hogy számos barlang alakult ki a karsztosodott felszínen.

10_11.jpg

 A Naszály földtani felépítése

11_5.jpg

 A Pádimentom felső-eocén mészkőbánya

12_3.jpg

 

 

12a.jpg

 

13_3.jpg

A 6 vájár holttestét nem tudták felszínre hozni. Most is ott nyugszanak. Emlékükre készült ez az emlékhely.

14_2.jpg

Nyugodjanak békében!

Jó szerencsét!

A bejegyzés trackback címe:

https://paphnutius.blog.hu/api/trackback/id/tr316413752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása