Ars longa, vita brevis

Paphnutius

Paphnutius

Az Áldásy bérház és Karikó Katalin falfestményen

Érdekes budapesti épületek 3.

2022. január 13. - Paphnutius

krisztina_krt_2021_12_31.jpg

Áldásy bérház I. Krisztina krt 24. – Mikó utca 16. sarok

Ahogy Szilveszter napján a Krisztina körúton sétáltam a Déli Pályaudvar irányába, szemem megakadt egy saroképületen. Üdén hatott krémes színe, szimmetrikussága, oszlopokkal díszített balkonyjai, a fal síkjából kiemelkedő falai. Amikor ráfordultam, hogy a szemben lévő járdáról lefotóztam, megláttam Karikó Katalint ábrázoló falfestményt is, amiről már hallottam, de nem tudtam hol található.

Dr. Áldásy József, belügyminisztériumi helyettes államtitkár számára épült 1936-ban, Hültl Dezső tervei alapján, historizáló stílusban. Kivitelező: Radó Sándor.

Áldásy, állami hivatalokban töltött be különböző beosztásokat, 1916-ban a Kivándorlási Tanács jegyzője. A Magyar Nemzeti Múzeum könyvtárának címeres leveleit kutatta és publikálta a 20. század első két évtizedében.

Gömbös Gyula kormányának (1932-36) belügyminisztériumi helyettes államtitkára.

Hültl Dezső építész, műegyetemi tanár által tervezett több tucat palota, bérház, közösségi épület és ipari létesítmények találhatók napjainkban is Budapesten és az ország több pontján.

Például a váci és kecskeméti gimnázium, a tatai rendház déli szárnya, a budapesti Váci utcai, valamit a nagykanizsai rendház és gimnázium átalakítása.

aldasy_berhaz_krisztina_krt_2021_12_31_masolata.jpg

Az Áldásy bérházzal összeépülve, a Krisztina körút 30. alatti ház tűzfalán található a Karikó Katalint ábrázoló falfestmény. A Színes Város festőművész Csoport készítette és 2021. augusztus 30-án mutatták be. kariko_katalin_2021_12_31_1.jpg

A falfestményen Karikó Katalin arcképe, mögötte két nagy K betű. A falfestmény tartalmaz még két kémiai képletet, valamint „A jövőt magyarok írják” feliratot. Ez volt a jelmondata a budapesti Millenárison zajló Brain Bar jövőfesztiválnak és a falfestmény is erre az alkalomra készült. A 220 négyzetméteres festmény 11 nap alatt készült el és 197 liter festéket használtak fel. kariko_katalin_2021_12_31_2.jpg

„Karikó Katalin 1955. január 17-én született Szolnokon. Kutatóbiológus, biokémikus, a szintetikus mRNS alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója. A BioNTech cég alelnöke.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://paphnutius.blog.hu/api/trackback/id/tr9716811718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása