Ars longa, vita brevis

Paphnutius

Paphnutius

Lev Rubinstein - Ismeretlen történések

2024. március 17. - Paphnutius

1327474.jpg

Ismeretlen történések

Január közepén közzétettem egy verset, amelyet Lev Rubinstein orosz költő írt, abból az alkalomból, hogy hirtelen meghalt. Ez nem lenne olyan kivételes dolog, ha nem lett volna Putyin eltökélt kritikusa. Ugyanis az utóbbi 10-15 évben rendszeresen halnak meg mérgezésben, balesetben, ugranak ki az ablakon olyan emberek, akik kellemetlenné válnak a rendszer számára. A lefordított vers is olyan volt, mintha a költő előre látta volna a dolgokat.

Több versét is megnéztem azóta és továbbra is fontos költőnek tartom Rubinsteint. Az élet megy tovább és produkálja az újabb politikai és társadalmi eseményeket. Oroszországban pedig azóta is történnek megmagyarázhatatlan halálesetek.

A legtragikusabb pedig már Rubinstein halála után történt. Szibériai börtönében elhunyt Alekszej Anatoljevics Navalnij, az orosz ellenzék vezére. Nála fel sem merülhet, hogy ne lett volna útjában a rendszernek, hiszen korábban már megmérgezték.

alexey_navalny_cropped_1.jpg

Úgy gondoltam, hogy közzéteszek még egy Rubinstein verset, amelyet szintén én fordítottam és nagyon jellemző, stílusában megegyezik a korábban publikált Itt vagyok című versével.

Milyen elgondolkodtató ennek is a címe: Ismeretlen történések

 

Lev Rubinstein - Ismeretlen történések

 

1

Teljesen lehetetlen.

2

Egyáltalán nem lehetséges.

3

Lehetetlen.

4

Talán, valamikor.

5

Majd valamikor.

6

A későbbiekben.

7

Még nem.

8

Nem most.

9

És nem most.

10

És nem most.

11

Talán hamarosan.

12

Hamarosan lehet.

13

Tényleg nem sokára.

14

Talán még előbb is.

15

Elég hamar.

16

Éppen arról.

17

Most.

18

Figyelj csak

19

Itt.

20.

Nos, nagyjából ennyi.

21.

Ez az.

 unnamed_1.jpg

Fordítás Nagy István Paphnutius, 2024

[Translated by Philip Metres and Tatiana Tulchinsky. From: Compleat catalogue of comedic novelties. Publisher: Ugly Duckling Presse, New York, 2014]

A bejegyzés trackback címe:

https://paphnutius.blog.hu/api/trackback/id/tr6718356149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása