Ars longa, vita brevis

Paphnutius

Paphnutius

Az Örök Szerelem Háza, Fonyód

Kripta villa - Walkó kilátó

2024. április 21. - Paphnutius

00a.jpg

„Végig hallgattad mindig, amit mondtam.

Halandóból így lettem halhatatlan.”

Pilinszky János

Somogy megismerését vettem célba ez év tavaszára és ennek második állomása Fonyód és környéke volt. A városkörnyéki túrának talán a legérdekesebb állomása a Kripta Villa felkeresése ígérkezett. Ezt szeretném most megmutatni. 01_27.jpg

A Kripta Villa egy bizarr célzattal épült épület, ugyanakkor az örök szerelem emlékműve. Ezért a magyar Tádzs Mahalnak is szokták hívni. A karmazsinvörös és krém színű, mediterrán stílusú villát Abrudbányai-Rédinger Ödön építtette az esküvőjük előtt elhunyt menyasszonya, Magdus emlékére.

02_25.jpg

Történetük a XX. század elején, Erdélyben kezdődött. A fiatal gyógyszerész első látásra beleszeretett Magdusba, aki viszonozta szerelmét. Már megtervezték az esküvőjüket, ám Magdus 3 héttel a frigy előtt váratlanul elhunyt.

03_26.jpg

A világháború után Ödön Magyarországra költözött, Pécsre és patikát nyitott. Elhozta magával elhunyt szerelme tárgyait és hamvait is. Ödön fájdalma még évek múltán sem csillapodott, annak ellenére sem, hogy időközben megnősült és gyermekei születtek.

04_29.jpg

A Sipos-hegy a kikötő felől

Egy fonyódi kirándulás alkalmával, amikor a Sipos-hegyre is felmentek és megpillantotta a Balaton panorámáját úgy döntött, hogy telket vásárol és felépíttette villáját, 1941-ben, majd családjával együtt ide költözött.

05_27.jpg

A történet itt vesz bizarr fordulatot. A beteljesületlen szerelem arra késztette a kedvesét elvesztő férfit, hogy a maga és elhunyt szerelmének alakját kő-nászágyba faragtassa.

06_24.jpg

Az alagsorban vörös homokkőből kifaragott nászágyukat, benne fekvő szobraikkal helyezett el. Nem tudom mit szólhatott ehhez felesége és gyermekei.

07_23.jpg

08_22.jpg

A különös épületet a háború után államosították, így először lakás, majd orvosi rendelő, később raktár lett. A '60-as évektől kezdve helyi látványosságként mutogatták a turistáknak. Eközben állapota nagyon leromlott.

11_13.jpg

Néhány éve felújították, a kripta feletti szinten kávéház nyílt. Sajnos még nem volt nyitva, amikor ott voltam, pedig a Balaton egyik legszebb panorámájával rendelkező kávézója.

12_11.jpg

A villa kertében szerelemlakatok fogadására készült hatalmas vasállvány, előtte egy csodás rózsabokor, ami már áprilisban is pompázott.

13_11.jpg

Molnár Csilla mellszobra

Az épület udvarán kapott helyet a fonyódi születésű, tragikusan elhunyt Molnár Csilla szépségkirálynő mellszobra. 2017. május 14-én állították fel Túri-Török Tibor keszthelyi szobrászművész alkotását, amely a szépségkirálynő halálának harmincadik évfordulója alkalmával (2016) készült. A hófehér spanyol kerámia büszt az ártatlanságot és a fiatalságot szimbolizálja, háttere pedig a csodás balatoni panoráma.

14_9.jpg

Molnár Csilla Andrea egy fonyódi gimnazista lány volt, akit Magyarország 1945 utáni első szépségkirálynőjének választottak 1985-ben. Zavaros és tisztázatlan események következtében 1986. július 10-én szülei fonyódi házában öngyilkos lett. Halála után könyvek, cikkek kutatták halálának motivációit. Róla szól Homonyik Sándor Álmodj királylány című dala.

15_6.jpg

Walkó-kilátó 1916-ban épült, a Sipos-hegy lábánál, a József utcai szerpentinen felfelé haladva. Az ország egyik legszebb panoráma útján csodálatos kilátás tárul elénk a Balaton északi partján magasodó tanúhegyekkel és a Keszthelyi hegységgel.

16_5.jpg

A kilátót Walko Lajos (1880-1954) konzervatív politikus, bankelnök, a húszas évek közepén pénz- és kereskedelemügyi- illetve külügyminiszter állíttatta. Az Országgyűlésen 1927-ben, Gaál Gaszton szólalt fel fonyódi panoráma út és annak már akkor Walkó-kilátónak nevezett részével kapcsolatban. Szóvá tette, hogy az út építése drága és felesleges. Később rájöttek, hogy igaza van, ezért megcsinálták a fonyódi hegy alatti utat is, ez a mai 7-es főút nyomvonala.

16a.jpg

A kilátó faragott kőből készült, közepén címerszerű, képkeretes tábla.

A Walko-kilátó az elmúlt években egyre jobban megdőlt, lebontották, majd 2019-ben újjáépítették. A kilátó mellett meredek lépcső vezet fel a Kripta Villához. 20240420_122817.jpg

Forrás:

Csodálatos Balaton.hu

Wikipédia

Köztérkép

Fonyód város honlapja

Femina. hu

Kripta Villa Fonyód

17_5.jpg

Kilátás a Kripta Villa kertjéből

 

A bejegyzés trackback címe:

https://paphnutius.blog.hu/api/trackback/id/tr4018386481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása