Ars longa, vita brevis

Paphnutius

Paphnutius

Magyarország egyik legszebb sétánya és két fonyódi szobor

A tájban élő művészet

2024. április 23. - Paphnutius

01_28.jpg

Magyarország egyik legszebb sétánya és két fonyódi szobor

A tájban élő művészet

Sok oka van annak, hogy az ember Fonyódra menjen. Élvezni akarja a Balatont. Hajózni szeretne a túlpartra, Badacsonyba. Megfürödne a vízben, vagy sétálna a parton. Ha áprilisban teszi, fő célja sétálni egyet és közben felfedezni azokat a látnivalókat, amelyek mellett nyáron elmenne.

02_26.jpg

Ha befut a vonatunk, egy aluljárón keresztül tudunk a Balaton partra menni.

03_27.jpg

A Balaton leghosszabb mólója felé haladva feltűnik a mezítelen emberpár szobra, akik a Badacsony irányába kémlelik a vizet. Ha belegondolunk ezt a szobrot a legtöbben hátulról látják és meg kell ahhoz fordulni, vagyis elfordulni a Balaton, a Badacsony, a hajók és a móló csábító látványától. Ezért azok nézik csak meg jobban, akik legyőzik ezt a csábítást.

04_30.jpg

Az egyszerűen Emberpár nevet kapott szobrot 1960-ban állították fel. Alkotója Kiss István. Eredetileg a vízhez sokkal közelebb helyezkedett el, de a kikötőben végzett partalakítási tevékenység miatt messzebb került.

05_28.jpg

Az alkotó 1927-ben Erdélyben született. A II. világháború idején családjával Magyarországra költözött. A szobrász 33 éves volt az Emberpár felállításakor. Alkotásai Budapesten, Veszprémben és Várpalotán is megtalálhatóak.

06_25.jpg

A Kádár-korban ideológiai művei készültek, például Lenin szobrok. Ezért tűnt el a közterekről oly sok műve 1990 után. A letűnt kor alkotásait bemutató Szoborparkba is kerültek szobrai.

07_24.jpg

Az Emberpár azonban klasszicizáló stílusával, nemes egyszerűségével, mindenképpen jelentős, megőrzendő köztéri alkotás. Jelenlegi helyén pedig hozzáad a hely szelleméhez.

08_23.jpg

Mindig egy irányba néznek, ezért ezt látják már 64 éve.

09_16.jpg

Őket pedig a Sipos-hegy nézi…

10_21.jpgA piros sáv jelet követve Magyarország egyik legszebb panorámájú sétányára jutunk, amelyet Szaplonczay Manó Dr (1856 - 1916), magyar orvosról neveztek el, aki Somogy vármegye tisztifőorvosa volt. A Balaton nagy rajongója, a Bélatelep alapítója.

10a.jpg

10b.jpg 

11_szaplonczay_mano_emlekoszlop.jpg

Szaplonczay Manó emlékoszlop

A sétány mentén található villája közelében 1934-ben emlékoszlopot állítottak, melyről a világháború idején eltűnt emléktáblát 1976-ban a ma látható, Kiss László René szobrászművész alkotta domborművel pótolták.

 12_maria_szobor.jpg

A sétány csodás pontja előtérben egy Mária szoborral. A Bélatelepen egy csodás villasor található, amelyek java éppen felújítás alatt áll, de egyet megmutatok, amelynél nincs munkavégzés. Ez a Velics -villa. 13_velics-villa.jpg

Velics-villa

Szinnyei-Merse Pál 1916-17 nyarán a Fonyód-Bélatelepi villasor Velics villáját bérelte ki. Az első évben legalább 6, a második nyáron 4 képet festett a Balatonról. Két gimnazista unokája is ott tartózkodott, akinek nevelésére, főiskolai növendékét, a később híressé vált festőművészt, Molnár C. Pált kérte fel. Az épület, ma múzeum.

14_10.jpg

Séta közben már messzebbről látszik egy érdekes, modern szobor, a Balatoni szél.

  1. április 18-án avatták fel, ifj. Pál Mihály 180 cm magas bronz alkotását.

15_7.jpgPál Mihály Munkácsy Mihály-díjas magyar szobrászművész. (Gyömrő, 1936. április 25. – Budapest, 2023. március 29.) Gyömrő díszpolgára. Modern szobraiban barokkos formakincset használ, ami ezen a szobron is látható.

16_6.jpg

Főleg figurális ábrázolás jellemezte munkáit. Kis- és térplasztikákat, portrékat készített. A szobor szimbolikus jelentésekkel bír. A Balatont hullámzó drapériának ábrázolja. Ebből tör ki egy női alak, mintha a Balatonból kiemelkedő istennő, esetleg sellő lenne.

17_6.jpg

Más szemléletből: karját felemelve int, vagy jelzi, hogy indulok. Mintha a szelek szárnyán repülve a víz felé, fölé, bele szeretne menni. Ha mellé állunk és széttárjuk karjaink olyan érzésük támad, mintha magunkba akarnánk fogadni, magunkba zárni ezt a csodálatos látványt.

 

Forrás:

Google.hu

Csuhai.com

Köztérkép Fonyód

A bejegyzés trackback címe:

https://paphnutius.blog.hu/api/trackback/id/tr9918388155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása