Ars longa, vita brevis

Paphnutius

Paphnutius

Egy haiga Tatsumi Shimura képéhez

Haiga / haiku / mora - Adalékok a haiga megértéséhez + tradicionális japán fuvola zene

2017. április 05. - Paphnutius

egy_haiga_tatsumi_shimura_kepehez.jpg

 

 

Adalékok a haiga megértéséhez

 

A haiga a japán festészet egy formája, mely magába foglalja a haikai művészetét is. A haigák hagyományosan haikuköltők munkái és gyakran a haiku versek velejárói. Csakúgy, mint a versek melyekhez társulnak, a haigák is egyszerű szerkezetűek, gyakran a mindennapi élet alapos megfigyelésein alapulnak. A képek nem csupán kiegészítői ezen verseknek, mélyebb jelentést, az érzések és az érzelmek jobb megértését szolgálják. Manapság inkább az a jellemző, hogy a haikukat más művész által alkotott képek, főleg fotók keltette inspirációk hatására írják.

 

A haiku, avagy haikai a japán költészet egyik jellegzetes versformája. Rendkívül szigorú, alakilag kötött verselés. Nagyon erős zeneiség jellemzi. 17 morából, (magyarban szótagból) épül fel. A mora a magyar nyelvben a legkisebb egység. Egy ütem. Az időmértékes verselésben a szótagok időtartam-alapegysége. Verstani értelemben egy rövid szótag időtartama, egy hosszú szótagé pedig két mora.

A sorok felépítése: első sor 5, második 7, és a harmadik 5 szótagból áll. Csattanóval záródik. A haiku nemcsak versforma, hanem egyben műfaj is.

 

Például a fent publikált haigához a következő haikut írtam:

 

lelkemben rejtem

hidd el! sokkal több az, mint

mit arcom mutat

 

(Haiku Tatsumi Shimura képéhez)

 

Tatsumi Shimura

(1907-1980)

Az egyik legkedveltebb japán művész. Képeinek témája a tradicionális viseletben ábrázolt, kimondottan szép és érzéki nők. Képei rendkívül keresettek és ritkán kaphatók. Az árfolyamuk jelenleg 1 000 – 1 600 $.

A bejegyzés trackback címe:

https://paphnutius.blog.hu/api/trackback/id/tr2012402523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása