Ars longa, vita brevis

Paphnutius

Paphnutius

Kalambaka

Görögországi fotóriport 1. Egy különleges görög város

2018. augusztus 30. - Paphnutius

2018_08_gorogorszag_kalambaka_12.JPG

Kalambaka 8300 lakosú város Görögországban, a Metéorák tövében. A város felett tornyosuló sziklák különleges hátteret biztosítanak a helynek. Hat, vagy hét évszázaddal ezelőtt nevezték el "Kalabaka" néven. Neve török eredetű és erős erődöt jelent. Különböző néven elmegették: Kalampaka, Kalambaka, Kalabaki és Kalabako.

 

2018_08_gorogorszag_kalambaka_2.JPG

Néhány érdekesség a város történelméből

1995-ben egy régi síremléket találtak itt, amely a Kr.e. 20. századból származik. A város legrégebbi templomának, a Keresztelő Szent János templomnak falán, egy görög felirat szerepel, amely egy ókori görög település létezéséről tanúskodik.

A város, Aiginion ősi városának helyére épült, amelyet a hellenisztikus időszak alatt alapítottak. Többször említik a macedón háborúk alatt: A harmadik macedón háború után, ie. 167-ben, a rómaiak elpusztították  Caesar és Pompeius közötti polgárháború idején, a városot Calvin Domizius elfoglalta.

2018_08_gorogorszag_kalambaka_4.JPG

A X. században bizánci erőd és püspökség volt. Középkori műemlékei közül csak a katedrális egy része maradt fenn, a 11. vagy 12. századból. Egy korábbi, késő antik templom, valószínűleg az Apollo romjaira épült. Az ókori görög templom köveit beépítették a város legrégebbi és leghíresebb templomának falába, amelyet Szűz Máriának szenteltek fel.

2018_08_gorogorszag_kalambaka_5.JPG

1204-ben az Epirus Despotátus* része. A 13. század végén a neopatriai királyság alá esett.

1334-ben ismét az Epirus Despotátus része. Majd a velencei II. Orsini János veszi be, aztán hamarosan ismét a bizánci birodalom irányítása alá kerül. 1348-ban Stephen Dushan vezetésével a szerbek győzedelmeskedtek. Amikor a törökök meghódították Thesszáliát, Kalambakát a Larisai pasa, majd később Trikala közigazgatási hatálya alá helyezték.

2018_08_gorogorszag_kalambaka_6.JPG

*Az Epiruszi Despotátus késő középkori állam volt a mai Görögország és Albánia területén, egyike a negyedik keresztes hadjárat következtében összeomlott Bizánci Birodalom romjain létrejött kisebb államoknak. 1205 és 1479 között állt fenn, amikor végül meghódították az előrenyomuló oszmán hadak.

2018_08_gorogorszag_kalambaka_8.JPG

A Metéorák történetét a következő bejegyzésben mesélem el.

A bejegyzés trackback címe:

https://paphnutius.blog.hu/api/trackback/id/tr8114212381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása