Ars longa, vita brevis

Paphnutius

Paphnutius

Nekromanteio régészeti park

Görögországi fotóriport 5.

2018. szeptember 02. - Paphnutius

01_2.JPG

 

 Az ókori Oracle (Jósda) az Ephyra dombon állt, amely 500 méterre magasodott ki az Acherousia-tó és az Acheron folyó mocsaras területéből. A történelem előtti időkben a tenger az Acherousia-tóig ért, mára már kiszáradt.

02_3.JPG

A Jósda domb tövében, a fallal körülvett Ephyra település állt. Ez ma 4,5 km-re van a tengertől. Több mint négy évezred alatt töltötte fel az Acheron folyó a környéket, amelyet az alvilág folyójának tartanak és sokan Styx néven ismernek. Torkolata a mai falu, Mesopotamos helyén volt.

03_3.JPG

Homérosz Odüsszeusza ide zarándokolt el, hogy leszálljon az alvilágba, ezért Hadészhez fordult. Itt kérte, hogy találkozhasson elhunyt rokonaival és barátaival.

04.jpg

Manapság, a közeli Mesopotamos falu mellett a dombon találják a jósda maradványait, a homéroszi időkből. A jóslást végző papok itt fogadták a látogatókat és megjövendölték az elkövetkező eseményeket.

05.jpg

A labirintusszerű épület együttes nedves, sötét helyiségeiben olyan ételt fogyasztottak, mely segítségével képesek voltak a képzeletet gerjeszteni, az elmét elhomályosítani. A jövendölés egy mély, nedves levegőjű, sötét teremben történt, amelynek dohos levegője fojtogató érzést vált ki az emberből.

06_2.JPG

A legújabb régészeti feltárások és felmérések megerősítik azt a véleményt, hogy Homérosz valós domborzati környezetet írt le művében, az Odüsszeuszban, mikor a hős az alvilágba látogatott.

07_2.JPG

A jósda azonosításában segítséget nyújtott két szobrocska Perszephoné istennőről, az időszámítás előtti 7 – 5. századból, amelyek a hegy lábánál kerültek elő, egy ház romjai között.

08_2.JPG

A területen 4 történelmi időszak nyomai találhatók meg. A prehisztorikus kor ie. 15.-11. századából, a késő bronzkorból 3 sírhalom, cseréptöredékek és egyéb tárgyak darabjai kerültek elő.

09_2.JPG

A hellenisztikus korból az ie. 4. századból, majd az ie. 3.-2. századból származnak a romok, falak alapjai és falak, valamint a jósda terme.

10_2.JPG

Majd egy 15. századi monostor romjai és 1740-ből kápolna rom.

11_2.JPG

A régészeti feltárást a 20. században végezték, a mai formáját pedig 2011-2015 között nyerte el.

Mindezt láthatod: Mesopotamos, Preveza megye, Epirus tartomány, Görögország

 

A bejegyzés trackback címe:

https://paphnutius.blog.hu/api/trackback/id/tr2414218471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása