Ars longa, vita brevis

Paphnutius

Paphnutius

Skorpios

Görögországi fotóriport 8.

2018. szeptember 09. - Paphnutius

web_skorpios-island-603x400.jpg

Sziget, a Jón-tengerben, 3 km-re a Lefkadán található Nidri városától.  A méreteit tekintve kicsi, 80 hektáros, alig 1500 m hosszú és 1000 m széles.

aristotle_onassis.JPG

1963-ben vette meg a görög hajómágnás, Arisztotelész Onasszisz.

Onassis, 1975-ben elhunyt. Aristoteles a világ egyik leggazdagabb embere volt. Az ott töltött évek alatt, több száz új fát telepíttetett, teljesen bezöldítve ezzel Skorpiost. A fatelepítéseken kívül néhány új épületet is felhúztak, sőt a sziget egyik kavicsos strandjára Szalamiszról hozták a homokot.

 

dancing-with-onassis-1410963946-view-0.jpg

Ott élt egy ideig Maria Callas operaénekesnővel.

Számos világszerte ismert művész fordult meg itt, köztük Elizabeth Taylor és Richard Burton. A sziget partvonalán több kisebb strand van, a belső részeken pedig feszített víztükrű medencék, teniszpályák, wellness-részleg, mini golf pályák szolgálják a tulajdonosok kényelmét.

 chapel--a.jpg

1968 októberében itt vette feleségül Jacqueline Kennedy-t, az 1963-ban meggyilkolt amerikai elnök, John F. Kennedy özvegyét.

A dúsgazdag hajómágnás fiát, Alexandert és lányát, Krisztinát is a szigeten temették el. Az örökös, Krisztina 28 éves lánya, Athina volt, aki többnyire Brazíliában élt. A nagyapjától hatalmas vagyont öröklő Athinának kevés kapcsolata van szülőhazájával. Nem Görögországban nőtt fel, görögül is alig beszél. Az elmúlt években már eladta családja néhány görögországi ingatlanját és a családi ékszerek jó részét is.

rybolovleva-e1401904758991.jpg

Athina 2013 áprilisában eladta a szigetet is, Ekaterina Rybolovlevának, egy orosz milliárdos lányának. Ekaterina apját, a világ 100 leggazdagabb embere között tartják számon és az AS Monaco többségi tulajdonosa. A sziget ára 100 millió euró körül lehetett. A potenciális vevők között arab milliárdosok mellett Bill Clinton neve is felmerült.

596f8c11a974f.jpg

2014 júniusában Ekaterina 25. születésnapját zártkörű, táncos-zenés rendezvénnyel ünnepelték Skorpioson, ahol több más fellépő között Beyoncé is fellépett.

 

2018_08_22_scorpios_island_2.jpg

Mivel a sziget magánterület, engedély nélkül áthajózni rá, vagy kikötni rajta szigorúan tilos - ezt biztonsági őrökkel és kamerarendszerekkel is ellenőrzik. / Saját fotó

2018_08_22_scorpios_island_1.jpg

Az elmúlt években azonban kirándulóhajók rendszeresen engedélyt kapnak, hogy Skorpios egy kis elzárt öblében kikössenek, és a nyaralók is testközelből pillanthassák meg a szigetet. / Saját fotó

2018_08_22_scorpios_island_3.jpg

Az egyik ilyen partszakasz, ahol ki lehet kötni és fürdeni lehet, másról is nevezetes. / Saját fotó

skorpios-1.jpg

1970-ben egy olasz paparazzi itt készített fotókat a meztelenül napozó Jackie-ről. A fotók nagy port kavartak a médiában.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://paphnutius.blog.hu/api/trackback/id/tr2514231441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása