Ars longa, vita brevis

Paphnutius

Paphnutius

Auswitz

Hogy is van ez? Három Auswitz volt?

2019. augusztus 22. - Paphnutius

2019_08_19_auswitz_18.jpgEzen a híressé vált fotón, magyar zsidók nők és gyermekek érkeznek meg Birkenauba.

Ez a bejegyzés egyes embereket felzaklathat! Nekik nem ajánlom a bejegyzés olvasását!

 

Auswitz

Hogy is van ez? Három Auswitz volt?

2019_08_19_auswitz_5.jpg

A KL Auswitz I. tábor kerítése. 400 Volt feszültség volt belevezetve! Aki megérintette, nagy valószínűséggel belehalt az áramütésbe. Volt, aki a halálnak ezt a nemét választotta. 

2019_08_19_auswitz_5_1.jpg

A térkép, az Auswitzi lágerkomplexumot mutatja. Közepén, a KL Auswitz I az a hely, amit mindenki Auswitznak nevez. Ennek kapuján szerepel a "Munka szabaddá tesz" felirat. Ez a központi tábor. Tőle jobbra két barna téglalap jelöli KL Auswitz III- Monowitz-ot. Ez a legkisebb. Balra pedig, az a hatalmas barnával jelölt rész, KL Auswitz II - Birkenau, a megsemmisítő tábor. A magyarok főleg ide kerültek, közvetlen a vasúti szerelvényekkel. A táborok lengyel falvak mellett, illetve helyén létesültek. Például Birkenau létesítése előtt 12 falut romboltak le. Ebből érzékelhető, hogy mekkora területen fekszik. A fő auswitzi tábor Oswiecim városka mellett létesült, ami ma is létező, 40 ezres város. Auswitz, a város neve németül. Ugyanígy Birkenau, a lengyel Brzezinka, míg Monowitz eredeti neve, Monowice.

2019_08_19_auswitz_3.jpg

 A központi tábor bejárata

1940-1945 között 1millió 100ezer zsidó, 150ezer lengyel, 23ezer roma, 15ezer szovjet  hadifogoly, 25ezer egyéb nemzetiségű ember haladt át a kapuk alatt. A magyarok Birkenau-ba mentek!

Otto Thierack, a Harmadik Birodalom Igazságügy minisztere nyilatkozta:

"A német népet meg kell szabadítani a a zsidó, cigány, lengyel és orosz egyedektől."

 2019_08_19_auswitz_6.jpg

A fotó, a frissen érkezettek szelektálását mutatja. A kép közepén álló náci tiszt kezével mutatja, a munkára képtelen botos férfinak, hogy menjen a sínek túlsó felén várakozók csoportjához, a munkaképtelenekhez.

 Hans Frank, a megszállt Lengyelország náci kormányzója nyilatkozta:

"A zsidó fajt teljes mértékben meg kell semmisíteni!"

2019_08_19_auswitz_10.jpg

 Az idegenvezető azt magyarázza, hogy 1943-ig a foglyokat fényképezték és pontos nyilvántartást vezettek róluk. De nem bírták erővel, olyan sokan jöttek.

2019_08_19_auswitz_11.jpg

Aztán az állatok jelölésére szolgáló bélyegzéssel próbálkoztak, de ez sem volt hatékony. Ekkor vezették be, az egyszerű tűvel végzett tetoválást.

 2019_08_19_auswitz_8.jpg

Az ide zsúfolt emberek tömegét jól mutatja ez a végletekig elhasznált, vályúsra kopott lépcső.

2019_08_19_auswitz_15.jpg

Mieczislaw Kóscielniak - Munkába tartó brigád című illusztrációja

A kép felső részén egy vezényelő alak látszik. Nem véletlenül. A nácik zenére meneteltették a rabokat, amikor reggel dolgozni és este visszafelé tartottak. A zenekarba tartozni kiváltságos dolog volt. Nem kellett dolgozni, csak zenélni. A nácik sokat kísérleteztek azzal is, hogy milyen gyors legyen az ütem. Nem lehetett sem lassú, sem gyors. A folyamatos haladás volt a cél.

2019_08_19_auswitz_9.jpg

Minden ide érkezőnek rá kellett írnia a nevét a bőröndre, hogy visszakaphassa. A megtévesztés a rend része volt!

2019_08_19_auswitz_7.jpg

Cklon B gáz szilárd kristályait tartalmazó bádogdobozok. Ezeket szórták a gázkamrák kéményein át az emberek közé. A kristályok 27 C fokon mérges gázzá alakultak. A halál fájdalmas volt és kb 20 perc alatt végzett az áldozatokkal.

2019_08_19_auswitz_37.jpg

Az áldozatok holmijait fajtánként gyűjtötték. Külön a fémet, szemüvegeket, keféket és pamacsokat. Az emberi hajat elszállították feldolgozásra. Jelenleg is több tonna haj van elrettentés céljából a tárlókban hagyva.

2019_08_19_auswitz_13.jpg

Itt is voltak krematóriumok, nemcsak Birkenau-ban. Tulajdonképen itt kísérletezték ki a gyár szerű gyilkolás módszereit... A képen egy sínszerkezet látható, amellyel a holttesteket a kemencetérbe tolták.

Birkenauban, egy krematorumban, egy alkalommal 2000 embert tudtak meggyilkolni. 5 ilyen halálüzem dolgozott a nap 24 órájában. Amikor a legtöbb magyar transzport megérkezett, már ez is kevés volt. Ezért két hatalmas gödröt ástak, amelyekbe egy máglyát gyújtottak. Ebbe az égő gödörbe lődözték bele az embereket.

A gyilkosságokat SS katonák, a holttestek kezelését, a zsidókból álló zonderkommandó végezte.

2019_08_19_auswitz_12.jpg
A 18-as barakkban magyar emlék kiállítást rendeztek be, magyar nyelven is olvasható képfeliratokkal, installációkkal.

2019_08_19_auswitz_16.jpg

Ez az ikerpár túlélte a lágert és túlélte Mengelét is. A jobboldali azóta is minden évben visszajárt ide és mesélt. Idén már nem jött. Tavasszal elhunyt.

2019_08_19_auswitz_14.jpg

Ez a kép, a folyamatosan áramló turisták tömegét ábrázolja. A fotó du 4-5 között készült.

Magam sem tudom, hogy az emlékezés, vagy a szenzációéhség hajtja-e ide az embereket. A megemlékezést, az elmélkedést lehetetlenné teszi. Ez megmarad az itthon magányában, vagy amikor az ember ilyen blogbejegyzéseket ír.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://paphnutius.blog.hu/api/trackback/id/tr6415020298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása