Ars longa, vita brevis

Paphnutius

Paphnutius

Marco Polo kínai feleségének szelleme

Venezia mesék

2019. szeptember 02. - Paphnutius

Amikor utoljára Velencébe készültem, már előre féltem a turisták hadától, vagyis attól, hogy nem leszek képes élvezni azt a csodát, ami ott álmodik a lagúnában. Ezért aztán főleg olasz forrásból misztikus, érdekes történeteket kerestem, majd ezeket lefordítva, átírva, versekkel megtűzdelve, afféle magán útikalauzt írtam.

 

Marco Polo kínai feleségének szelleme

 

A legenda szerint, Marco Polo kínai tartózkodása alatt szerelmes lett a Nagy Kán egyik lányába, és miután feleségül vette, Velencébe hozta magával. Lakhelye a Casa di Marco Polo, a Rio dela Fava partján, a Rialto közelében található. A fiatal lány kedves volt és udvarias, de nem érezte jól magát a lagúnák városában. A történet szerint Marco féltékeny nővéreinek áldozata lett.

8bb1a2c177919a95f074e0b51f69491dr.jpg

Corte Milion

1298 Marco Polo fogságba esett a genovaiakkal folytatott csatában. Az irigy nővérek azt hazudták a feleségének, hogy a férje meghalt. A lány beleőrült a fájdalomba. Felgyújtotta a ruháját, és levetette magát az ablakból, a Marco Polo háza mögötti csatornába. Állítólag időnként, éjjel áthalad valaki a Corte Million téren (ahol Marco Polo házai álltak), egy fehér ruhás alak lebeg a levegőben. Van, aki egy lágy keleti dalt vél hallani valahonnan.

 

index_10.jpgTeatro Malibran

Marco Polo életéről nagyon kevés tény ismert. Nincsenek dokumentumok ebben a történetben, bár a legenda régi. Nem tudni mire alapozták. Néhány évvel ezelőtt felújításokat kezdtek az egykori Malibran Színház területén, amely a Marco Polo házak helyén épült.

Teatro Malibran, eredeti neve Teatro San Giovanni Grisostomo. 1678-ban építették. Scarlatti, Handel, Goldoni műveinek premiere volt itt. Átvette az önkormányzat 1797-ben, ez lett a Teatro Civico. 1819-ben nyitották újra, a megnyitón Rossini A tolvaj szarka című operáját mutatták be.

1834-ben a színház új nevet kapott, Teatro Emeronitto (Az éjszaka és nappal színháza). A decemberi megnyitón Donizetti Szerelmi bájitalának (L'elisir d'amore) premiere volt.

1835-be a híres spanyol szoprán, Maria Malibran jött ide énekelni, Vincenzo Bellini Az alvajáró című operáját. Az énekesnő tiszteletére, aki a színpadot az opera szintjére emelte, Teatro Malibran névre keresztelték át.

Az épületet utolsó átépítése után, 2001-ben nyitották újra. Az épület alapjai között emberi maradványok kerültek elő, köztük egy ázsiai nő tárgyai, köztük egy biztosan kínai eredetű tiara és egy uralkodói kabát. A tiara csúcsos fejdísz (diadém). Az uralkodók, pápák, előkelőségek megkülönböztetését és hatalmát jelképezte.

A bejegyzés trackback címe:

https://paphnutius.blog.hu/api/trackback/id/tr8615036716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása