Ars longa, vita brevis

Paphnutius

Paphnutius

2022, a Tigris éve

2022. február 02. - Paphnutius

01_2022_kezdokep.jpg

 

2022, a Tigris éve

 

Az asztrológusok a 2022-es Tigris évére egy igazi érzelmi hullámvasútat jósolnak.

Idén sok örömben és sikerben lesz részünk, de sajnos nem maradnak el a szomorúbb, drámai pillanatok sem az életünkből. Mivel ebben az évben a tigris, a vízjegyben áll, ezért mély, tiszta, erőteljes és heves érzelmek törhetnek a felszínre. Ha tigrisként küzdünk céljainkért, erőfeszítéseink meghozzák majd munkánk gyümölcsét és a siker nem maradhat el.

A kínai zodiákus körben a Tigris a harmadik. Milyen egy tigris? Erős és bátor. Mint ilyen a gonosz ellensége, ezért feladata annak kiűzése. Mit érthetek ezen? Például, hogy év végére megszűnik a világ járvány. Valószínűleg nem tűnik el, csak megszelídül. Akár egy háború is kitörhet, bár úgy érzem, hogy év végére szelídülni fognak annyira az ellentétek az oroszok és ukránok között, hogy nem tör ki a háború. …és persze itt a választás.

Itt vannak a személyes, családi és ismeretségi körben várható történések. De más tigris nincs a családomban, vagyis nem a csillagjegyük fokozott támogatására számíthatnak, csupán a maguk, a család erejére és az én (ebben az értelemben Tigris) támogatásomra.

A kínai asztrológusok szerint, 2022 nagyon zaklatott, intenzív, hektikus lesz. Sok energiát igényel majd megfelelni az elvárásoknak, ugyanakkor nagyon mozgalmas periódus lesz mind a tizenkét jegy számára.

02_10.jpg

 

A kínai mitológia szerint a zodiákus 12 állata Jáde császár hívására érkezett, hogy felváltva legyenek az ő személyes testőrei. Ezek: Patkány, Bivaly, Tigris, Nyúl, Sárkány, Kígyó, Ló, Kecske, Majom, Kakas, Kutya, Disznó.

2022, a Tigris éve lesz, mely 2022. február 1-től 2023. január 31-ig tart majd.

Most, a Tigrisen a sor, aki az erőnek, a gonoszság kiűzésének és a bátorságnak a szimbóluma. A Tigris a tavaszt jelképező zöld színhez kapcsolódik. A zöld, az új élet a nyugalom, az enyhülés színe és a hagyomány szerint a szerencseszíne is, főleg, ha pirossal párosul.

Az égtájak közül a K-ÉK-i irányhoz kapcsolódik, ez viszont a pirkadat előtti órákhoz társul.

Fő tulajdonságai:

Az örök optimista, kalandvágyó

Nyughatatlan hősszerelmes

Született vezéregyéniség

Annak Tigris a jegye, ha az alábbi évek valamelyikében született: 1902, 1914, 1926, 1938, 1950, 1962, 1974, 1986, 1998, 2010, 2022.

Ez persze nem pontos, hiszen a kínai újév, a holdújév nem január elsején, hanem február elsején jön el. Így a felsorolt évszámokat követő évek januári szülöttei is ide tartoznak, illetve a felsorolt évszámokban születők közül a januáriak nem.

A kínai asztrológia a nyugati világban főként a 12 állatjegyről ismert, némileg hasonlítva a nyugati világ 12 állatövi jegyéhez, de ez a horoszkópnak csak az első közelítését jelenti.

A kínai naptár a hold fázisaira épül. Egy holdévben 12, 29 és fél napos hónap van. Ezért napokra kerekítve 6 darab 29 napos és 6 darab 30 napos hónapra tagolódik. Nagyjából 3 évenként pedig az addigiakat megtoldják egy kiegészítő hónappal. Azért ilyen bonyolult ez, mert a nyugati világban a Naphoz igazítják az évet (napév), a kínaiak pidig a Holdhoz (holdév). Általában kijelenthető, hogy a holdév később kezdődik, mint a napév.

A kínai asztrológia több ezer éves ezoterikus hagyomány és tan, amely mélyen gyökerezik a kínai kultúrában, és ebbe próbál beleilleszteni minden világi működést, a világ alapelemeinek viselkedését, a természet rendjét, körforgását.

Az időt 60 éves ciklusokra osztják. A cikluson belül minden év egy bizonyos Égi Törzs és egy Földi Ág kombinációjából alakul ki. Az Égi Törzsek, az elemek, sorban: Fa, Tűz, Föld, Fém, Víz. Mindegyiknek van Yin illetve Yang formája.

A Földi Ágak, a 12 állatövi jegy. Ezek holdhónapokhoz, holdnapokhoz, az órákhoz kapcsolódnak.

03_5_egi_ag.pngAz Égi Törzs 5 elemének körforgása

Az Égi Törzs elemeinek körforgása 4 féle képen is leírható. A zöld vonal, az óramutató járásával egyező irányban a teremtő, visszafelé a nyugtató ciklus, míg a piros, az óramutató járásával egyező irányban a pusztító, visszafelé az ingerlő ciklus.

Tehát, teremtő, pusztító, nyugtató, ingerlő ciklusok.

A Fa, a Tűz, a Föld, a Fém és a Víz, az öt elem (öt fázis). Ezeknek semmi közük az anyag végső alkotóelemeihez, ezek a világegyetemre ható energiák öt típusa. E szerint minden dolog az öt elem jellemzőit tartalmazza, és arányuk határozza meg a dolgok tulajdonságait, viselkedését.

A tradicionális kínai filozófia, a kínai felfogás arra törekszik, hogy a hagyományos kínai orvoslás tudását, az ember egészségi állapotát, a természet jelenségeit megpróbálja besorolni az öt elem valamelyikébe.

Az öt elem energetikailag többféle módon összefügg egymással.

Két erősítő, egyensúlyra törekvő ciklus: a tápláló és az akadályozó, vagy szabályozó.

Másrészt létezik két gyengítő, kóros, támadó ciklus: a visszaható és a legyűrő.

A tápláló, erősítő ciklusban a Fa táplálja a Tüzet, a Tűz hamujával termővé változtatja a Földet, a Föld érceket teremt, vagyis szüli a Fémet, a Fém ásványokat alkotva táplálja, gazdaggá teszi a Vizet, a Víz pedig életben tartja és táplálja a Fát.

Az előbbiek ellentéteként akadályozó, szabályozó ciklusban: a Fa felemészti a Földet, a Tűz megolvasztja a Fémet, a Föld felszívja a Vizet, a Fém elvágja a Fát, a Víz eloltja a Tüzet.

A kóros ciklusok közül a visszaható azt jelenti, hogy valamelyik fázis túltengése a kettővel mögötte lévőre támad, arra visszahat. Például a túl sok Tűz elpárologtatja a – normális esetben – őt fékező Vizet, és így tovább: a túl sok Víz elárasztja, elmossa a Földet, a túl sok Föld eltemeti a Fát, a túl sok Fa kicsorbítja a fejszét, vagyis tönkreteszi a Fémet., a túl sok Fém elzárja a Tüzet a levegőtől.

A másik kóros ciklus a legyűrő. Ilyenkor egy bizonyos fázis annyira meggyengül, hogy az őt korlátozó másik fázis teljesen legyűri, elárasztja, például a Tűz olyan gyenge, hogy egy pohár Vízzel is el lehet oltani.

A felfogás szerint minden dolog az öt elem jellemzőit tartalmazza, és arányuk határozza meg a dolgok tulajdonságait, viselkedését. Az emberre vonatkoztatva, minden ember egy külön világ. Akiből árad a nyár melege és mozgékonysága, az Tűz típusú, aki viszont a tél nyugalmára és hűvösségére emlékeztet, az a Víz típushoz sorolható, míg a Föld típusú ember a nedvesség súlyosságát és nyirkosságát idézi fel.

Hogyan határozzuk meg, hogy melyik elemhez tartozunk az öt közül?

Két módszer is van egy személy elemének meghatározásához.

Az egyik, hogy a Gua-számunk határozza meg azt, hogy melyik elemhez tartozunk.

Gua-számunk meghatározása

(A Gua-szám a Feng Shuiban is jelen van, mivel az is a kínai asztrológia része)

Gua számunkat könnyen meghatározhatjuk születési évünk alapján:

Adjuk össze születési évszámunk utolsó két számjegyét (például 1962 esetén 6+2=8)

(ha kétjegyű számot kaptunk) folytassuk ezt egészen addig, amíg egyjegyű számot nem kapunk. (15: 1+5=6).

Férfiaknál vonjuk ki ezt a számot 10-ből (1962-nél maradva: 10-8=2), s már meg is kaptuk Gua-számunkat.

Nőknél ehhez a számhoz adjunk 5-öt (példánkban: 2+5=7)

(ha kétjegyű lenne, előtte adjuk össze a jegyeket), s meg is van a Gua-szám.

Minden elemhez tartoznak bizonyos Gua-számok (ez alapján dől el az is, hogy kinek melyik irányok a kedvezőek. Bővebben: Feng Shui). Ezek a következők:

Tűz: 9

Föld: 2, 5, 8

Fém: 6, 7

Víz: 1

Fa: 3, 4

A másik módszer szerint, a kínai Hold-naptár alapján dől el, hogy milyen elem szülöttjei vagyunk.

04_yin-yang-2024615_1280.png

 Yin és Yang

A Hold-naptár szerint a 60 éves ciklus két, egymástól független ciklusból: az öt elem, és a tizenkét állat által meghatározott ciklusból áll elő.

Az öt elem ciklusa az Égi Törzset határozza meg. Minden elem két évig uralkodik, egyszer a Yang jegyében (páros évek), majd rögtön utána a Yin jegyében (páratlan évek). Tehát az elem szerinti hovatartozás a következők szerint dől el:

Ha a…

Születési évünk utolsó jegye 0: Yang Fém

Születési évünk utolsó jegye 1: Yin Fém

Születési évünk utolsó jegye 2: Yang Víz

Születési évünk utolsó jegye 3: Yin Víz

Születési évünk utolsó jegye 4: Yang Fa

Születési évünk utolsó jegye 5: Yin Fa

Születési évünk utolsó jegye 6: Yang Tűz

Születési évünk utolsó jegye 7: Yin Tűz

Születési évünk utolsó jegye 8: Yang Föld

Születési évünk utolsó jegye 9: Yin Föld

Tehát ez vagyok én:

Tigris / Yang-víz / Gua 2-Föld

Most nézzük meg, mik az általános jellemzőink az égi ág elemei alapján:

Ehhez először meg kell említeni, hogy a kínaiak megfigyelései szerint egy év öt évszakból áll. Tavasz, nyár, indiánnyár, ősz és tél. Az indiánnyár egy átmeneti időszak a nyár végén, a kínaiak ezt külön évszaknak tekintik. Ez azért fontos itt, mert az 5 ág elemeihez évszak besorolás is társul.

A másik fontos dolog a Feng Shui. Alapja, hogy az ember a világmindenség része, azzal folyamatos kapcsolatban van. Energiaival kölcsönhatásban él. A világegyetem kicsiben a lakókörnyezetünk. Mindenkire vannak olyan jellemző dolgok, amelyek alapján magára értelmezheti a Feng Shui-t. Az egyes emberre jellemző égi ág tulajdonságok között vannak olyanok, amelyek alapján eligazodhatunk és magunkra igazíthatjuk a Feng Shui-t. Ilyenek a rá ható uralkodó bolygó, rá jellemző égtáj irány, évszak, napszak, szín, folyamat (élet), jelleméhez illő forma, hozzá illő anyag(ok).

Ezek a következők lehetnek:

Bolygója - Jupiter / Mars / Szaturnusz / Vénusz / Merkúr

Iránya - kelet / dél / közép / nyugat / észak

Évszaka - tavasz / nyár / indiánnyár, átmeneti időszakok / ősz / tél

Napszaka - reggel / déli órák / délután / kora este / éjjel

Színe – zöld / piros, vörös, bíbor, ibolya / sárga, bézs, sárgásbarna, narancs / fehér, ezüst, szürke / fekete, kék

Folyamata - születés / növekedés / átalakulás / aratás / raktározás (felhalmozás, takarékképzés)

Formája - magas, álló négyzetes, hengeres formák / éles, hegyes, kúp, gúla, felfelé törő formai struktúrák / derékszög, négyzet, kocka, lapos / kör, kerekített formák, ovális / hullámos, változó, aszimmetrikus

Anyaga - növény, fa, textil / ember, állat, műanyag / kő, ásvány, agyag, homok, porcelán /

minden, ami fém (arany, ezüst, réz, vas…) / tükröződő felületek, folyadékok, üveg

05_az_5_elem_fengshui_terkepe.jpg

Az Égi ág 5 elemének Feng Shui térképe

Fa

A Fa égi ágra jellemzőek a magas erkölcsi normák, a magabiztosság. Tisztában van dolgok belső értékével. Széles érdeklődési kör, csapatjátékos. Vezető egyéniség. Jó rendszerező, átlátja az összefüggéseket. Hosszútávra tervező. Állandó változás és újítás jellemzi. Együttérző és jóindulatú.

Bolygója - Jupiter

Iránya - kelet

Évszaka - tavasz

Napszaka - reggel

Színe - zöld

Folyamata - születés

Formája - Magas, álló négyzetes, hengeres formák

Anyaga - növény, fa, textil

Tűz

A Tűz égi ágra jellemző, hogy határozott és magabiztos. Igazi vezető típus. Szereti az újdonságokat. Kreatív, eredetiségben társai fölé nyúlik. Merész, kezdeményező, szívesen vállal kockázatokat. Lobog, mozog, vibrál, sistereg, mint a tűz. Gyorsan, energikusan, esetleg lehengerlően kommunikál. Nehezen tarja kordában érzéseit. Fellobban, felfortyan, kitör, mondják az ilyen emberre. Ezen tulajdonságai folytan még önmagára is veszélyes lehet, ha nem tudja kezelni az érzéseit. Ezek erőszakos tulajdonságok, bár ezen energiák jó irányba terelése embertársai fölé emelhetik teljesítményét. Túlságosan őszintén kimondja érzéseiket. Melegsége, fénye viszont vonzza a többi embert.

Bolygója - Mars

Iránya - Dél

Évszaka - Nyár

Napszaka - Déli órák

Színe - Piros, vörös, bíbor, ibolya

Folyamata - Növekedés

Formája - Éles, hegyes, kúp, gúla, felfelé törő formai struktúrák

Anyaga - Ember, állat, műanyag

Föld

A Föld égi ágra jellemző, hogy racionális, praktikus és gyakorlatias. Fejlett logikai képességgel rendelkezik. Megbízható és szolid. Jó szervező. Javait remekül osztja be, használja fel. A pénzzel okosan bánó. Nagyon jó menedzser-típus, intelligens és alapos. Lassú, megfontolt cselekvés jellemzi, amit létrehoz az tartós és értékes. Konzervatív, reális helyzetértékelő. Óvatos, fegyelmezett. Felelősségtudatos. Legnagyobb hibája a képzelőerő hiánya.

Bolygója - Szaturnusz

Iránya - Közép

Évszaka - Indiánnyár, átmeneti időszakok

Napszaka        Délután

Színe - Sárga, bézs, sárgásbarna, narancs

Folyamata - Átalakulás

Formája - Derékszög, négyzet, kocka, lapos

Anyaga - Kő, ásvány, agyag, homok, porcelán

Fém

A Fém égi ágra jellemző, hogy rideg és merev. Szilárd és eltökélt, aki céljait gondolkodás nélkül valósítja meg. Kitartó, erős érzések vezérlik, legfontosabb dolog számukra a siker. Nehézség, kezdeti sikertelenség nem tántorítja el. Bár ez a rugalmatlanság hátrányos is lehet, makacsul tör előre. Önfejűek, gyakran hibás döntést hoz, amit nem ismer el és nem is kér segítséget. Egyébként pénzügyi érzéke jó. Konoksága gyakran megy magánélete rovására.

Bolygója - Vénusz

Iránya - Nyugat

Évszaka - Ősz

Napszaka - Kora este

Színe - Fehér, ezüst, szürke

Folyamata - Aratás

Formája - Kör, kerekített formák, ovális

Anyaga - Minden, ami fém (arany, ezüst, réz, vas…)

Víz

A Víz égi ágra jellemző, hogy képes másokat befolyásolni kivételes kommunikációs képessége segítségével. Lassú víz, partot mos, vagyis bárkit felhasznál céljai eléréséhez. Ezt képes elfogadtatni is a másikkal. Tudja, hogy mikor ki a megfelelő ember, akire szüksége van. Folyékony, idomuló, sima és változásra képes, akár a víz. Jól előrelát.

Bolygója - Merkúr

Iránya - Észak

Évszaka - Tél

Napszaka - Éjjel

Színe - Fekete, kék

Folyamata - Raktározás

Formája - Hullámos, változó, aszimmetrikus

Anyaga - Tükröződő felületek, folyadékok, üveg

Hogyan tudjuk ezt a tudást magunk javára fordítani az életterünk kialakításában, ehhez szükséges a Feng Shui elsajátítása.

Az alapismeretek elsajátításán túl két módszer is segítségünkre lehet ebben. Az egyik, a Feng Shui iránytű, a másik a Bágua térkép használata.

De ezekről bővebben majd máskor írok.

 06_feng_shui_compass.jpg

Feng Shui iránytű

07_fengshui_bagua_terkep.jpg

Bágua térkép

 

Kapcsolatom a Tigrissel 1962-ben kezdődött. S ha már a kínai asztrológiánál tartunk, a holdnaptár szerinti hovatartozáson a Jin és Jang egyensúlyából a Jang (Yang), ami a víznek felel meg és a Gua számom 2, ami a Földnek megfeleltetett.

08_tigris2.jpg

Amiért érdemes ezzel foglalkoznom, a tény, hogy a Tigris éveiben nagy események, pozitív változások történtek az életemben. 1962, 1974, 1986, 1998, 2010.

1962 – megszülettem a Tigris évében

1974 – Aki a Kádár-rendszer idején élt, az tudja, hogy 1974-ben, 12 évesen, 3 hetet tölteni Bulgáriában, megismerve a fővárost, bejárva az országot, egy hetet nyaralni a Fekete-tenger partján, Várnában, életre szóló, kiemelkedő esemény. Ráadásul akkor talált rám először a szerelem érzése, még ha csupán gyermeki formájában is. Az imádott lány bolgár volt és találkozásunk után még 3 évig leveleztünk eszperantó nyelven.

1986 – Öt éve tartó kapcsolat után megházasodtam és megfogant első fiam.

1998 – második nagy szerelmemmel, hosszú, sok-sok kompromisszummal, kalanddal és örömmel a hátunk mögött, elhatároztuk, hogy egybekelünk, ezt egy spanyol nyaralással megpecsételtük, valamint megfogant második fiam.

2010 – Az állammal való kétéves, néha reménytelennek tűnő pereskedés után, végre pert nyertem és életjáradékot kaptam az életem végéig.

2022 - Elérkeztünk a következő Tigris évhez. Nos, várhatok-e valami jót ettől az évtől? Elvárásaim és ötleteim vannak, de nem írok róla. Jöjjön, aminek jönnie kell!

Mi vonatkozik rám?

Ezt egy előrejelzésben olvastam:

„Vegyes időszak elé nézel, mert a döntéseid éppúgy hozhatnak elsöprő sikereket, mint hatalmas kudarcokat. A karrieredet érdemes a szakmai ismeretségeid alapján fejlesztened, mert ezzel jobban tudod borítékolni a sikeredet és megvédeni magadat a versenytársaktól. A szerelmi életed jól alakul, de ez még nem ok arra, hogy meggondolatlan döntéseket hozz és hirtelen szakíts, vagy éppen azonnal fejest ugorj egy ingatagnak tűnő kapcsolatba. A legnagyobb veszély akkor leselkedhet rád, ha a szerencsés fordulatoknak köszönhetően elbízod magadat.”

09_tigris_kinai_horoszkop_123rf.jpg

Egyes asztrológiai kalkulátorok a születési dátum alapján is adnak egy leírást. Az enyém ez:

A fekete Föld évében született ember stabil, kiegyensúlyozott, figyelmes, zömében nyílt természetű, szereti a közéleti munkát, társasági életet.

Jól boldogul egy csapat tagjaként. Nem vár ajándékra, adományokra, számára az a természetes, hogy mindenért meg kell dolgoznia. A siker emiatt némileg késik, bár el biztos nem marad, általában élete későbbi szakaszában érkezik meg. Makacs természetű, ellenáll minden nemű változásnak. A munkát nem szívesen bízza másra. Szüntelen törekszik a tökéletességre, s úgy képzeli, feladatát rajta kívül senki nem tudná olyan jól elvégezni, mint ő. Otthon van a részletekben. Együttérző, megértő, segítőkész. A földhöz hasonlatosan ő is állandóan adni szeret. Nagy szüksége van az elismerésre, hajlandó rengeteget és keményen dolgozni, ha ezt mások kellő elismeréssel és figyelemmel méltányolják. Szereti a jó ételeket, a hatalmas lakomák közepette néhanapján álljon azért a mérlegre, mert idősebb korban hízásra hajlamos lehet.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://paphnutius.blog.hu/api/trackback/id/tr1717080856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása