Ars longa, vita brevis

Paphnutius

Paphnutius

Szerelem

LOVE

2022. március 07. - Paphnutius

01_11.jpg

Szerelem

LOVE

A Fejér megyei Vál külterületén a Haraszthy Pincészet birtokán, tehát magánterületen található ez a lassan zarándokhellyé váló magaslat, ahol a monumentális szoborkompozíció található.

A szőlősorok közt kiemelkedő dombtetőről pazar kilátás nyílik a környező dombos vidékre.

02_12.jpg

Az alkotó, az ukrán Alexander Sergeevich Milov. A művész 1979. április 1-én született Odesszában és jelenleg is itt él és alkot. Szobrász, filmrendező és PR szakember. Fő tevékenységi körei a monumentális művészet és a filmkészítés.

03_11.jpg

A fotót Alex Milov oldaláról kölcsönöztem

A szobor, Nevadában, 2015-ös Burning Man fesztiválon mutatkozott be, ahová meghívást kapott. Majd megvásárolta egy házaspár. Így került Válra.

04_11.jpg

Az alkotás összetett, többféle képen is értelmezhető.

Férfi és nő konfliktusát láthatjuk. Egymásnak háttal ülnek és térdre roskadva bánatukba merülnek. A szobrokban álló két baba, pedig a bennük elveszett gyermeki nyíltságot, egymás felé fordulást jeleníti meg.

Ám a szobroknak lehet egy pozitív üzenete is. Hátukat egymásnak vetik, vagyis bajukban is még egymásra támaszkodnak, egymásra számítanak. A lelkük mélyét is szimbolizálhatják a babák, amelyek egymásban keresik az egyetértést. Vagyis a legmélyebb rétegekben, a lélekben még együtt vannak.

 05_nevada-i_burning_man_festival.jpg

A fotó nem saját! A Burning Man fesztiválon készült

A sötét beálltával a babák fehér fénnyel világítanak, fényt, vagyis reményt hozva az éjszakába. Hajnalban, ha felkel a nap, a kompozíció közvetíti az éjszaka pislákoló reményt. Minden új nap, új kezdetet is jelent.

Lehet úgy is értelmezni, hogy egy haldokló házasságban a gyermekek egymásban találnak reményt.

06_9.jpg

Ha valaki a naplementében látja a szobrokat, a lemenő nap sugarai, a dombos tájjal, mintegy romantikus megvilágítást adnak a szerelem szobrának. Ekkor úgy is értelmezhetjük, hogy szép volt egyszer, de még kitartunk, mert álmatlan forgolódásunkban ránk világít gyermekeink fénye, amit célt ad a holnapokra.

07_10.jpg

Ellentét szimbólumpárként pedig a gyermekek, a tisztaság és az őszinteség, míg a szülők a meghasonulás és az elfordulás jelképei.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://paphnutius.blog.hu/api/trackback/id/tr8617774016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása