Ars longa, vita brevis

Paphnutius

Paphnutius

Tábla-hegy

Az ismeretlen Pilis

2023. január 09. - Paphnutius

00_20230108_103702.jpg

A koporsó alakú Tábla-hegy, a Nagy-Strázsa-hegyről fotózva

 

Tábla-hegy

Az ismeretlen Pilis

 

01_24.jpg

A Pilis olyan hegyéről hozok képeket, ahová nem járnak turisták. Turista utak sincsenek. Vadlesek vannak, de az egyetlen elhanyagolt úton, amelyet terepjárók képesek használni, keresztbedöntötték a vadlest. Tehát jórészt érintetlen paradicsom.

02_24.jpg

A neve: Tábla-hegy. Lapos, koporsóalakú hegy, ezért Koporsó-hegynek is hívják. Északi oldalán néhol kilóg egy-egy szikla, de tulajdonképpen növényzettel teljesen fedett.

03_23.jpg

A tetején teljesen kiírtották a fákat, ettől is laposabb a kinézete. A fák helyét, nagy, zöld rét, egyik felén két vadles. Az egyik szokatlanul magas.

04_26.jpg

A hegy elzártságát is fokozza, hogy észak felől a Nagy-Strázsa-hegy határolja.

05_24.jpg

Annak ellenére keresi fel sok ember, hogy fokozottan védett természetvédelmi terület a Tündérbarlang és a szigorúan zárt Sátorkői kristálybarlang okán.

06_21.jpg

További tiltástényezők, hogy a területet évtizedekig a szovjet katonaság használta, szennyezett, esetleg robbanásveszély is lehet (bár ez szerintem csak ijesztgetés), valamint, hogy a térség afrikai sertéspestissel erősen fertőzött!

07_21.jpg

A Tábla-hegy, a nagy élmény után már senkinek nem jut eszébe. A Pilis ezen vonulatának következő tagja, a Csurgó-hegy és kesztölci Két-Ágú hegy, amelyet Kesztölc felől közelítenek meg, nem a Tábla-hegy irányából.

07a.jpg

Jósszerivel csak néhány terepkerékpáros jár erre.

08_20.jpg

A Tábla-hegy inkább geológiai szempontból számít különlegességnek. A mindössze 304 méter magas. Keletkezését és felépítését tekintve elüt a Pilistől.

09_14.jpg

A Visegrádi-hegységet és a Börzsönyt kialakító miocén kori vulkanizmus során, az esztergomi Vaskapu-hegytől idáig egy tektonikai törés jött létre.

10_20.jpg

Ennek mentén dácit és andezit olvadék nyomult fel, mely két helyen is a felszínre tudott törni. Így keletkezett a Tábla-hegy és a tőle délkeletre található Csurgó-hegy.

11_12.jpg

Úgy gondolom, hogy ezen a területen csodás dolgokat produkál a természet, a tavasz – késő őszi időszakban. Ezért mindenképpen érdemes visszatérni!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://paphnutius.blog.hu/api/trackback/id/tr6318022014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása