Ars longa, vita brevis

Paphnutius

Paphnutius

Magda udvar

Kedvenc budapesti épületek 6.

2023. április 02. - Paphnutius

01_25.jpg

Magda udvar

Kedvenc budapesti épületek 6.

A Mátyás tér sarkában, Józsefvárosban, ott ahol a Tavaszmező utca betorkollik a térbe, egy hatemeletes ház áll. Ahogy a Mátyás tér közepén megállva körülnéztem, rögtön észrevettem és éreztem le kell fényképezzem. Pedig akkor még nem tudtam róla semmit.

02_foto_bodis_krisztian_we_love_budapest.jpg

1911 és 1912 között épült. Eredetileg 5 emeletes volt. 1961-ben húzták rá a 6. szintet. Építtetői dr. Vágó Lajos ügyvéd és Balassa Zsigmond gyógyszerész voltak. Az építészek pedig a Löffler-fivérek, akik számos budapesti premodern épület tervezésében vettek részt. Legismertebb alkotásuk a monumentálisan egyszerű Kazinczy utcai zsinagóga. A homlokzat díszítései geometrikusak, a legmeghatározóbb elemei a legnagyobb lakásokhoz tartozó üvegezett zárt erkélyek és az óriás ión pilaszterek (áloszlopok).

03_24.jpg

Fotó - Bódis Krisztián, We Love Budapest

Az ilyen régi házakhoz sok történet kapcsolódik. Sok Magda nevű hölgy lakott itt a ház több, mint 100 éves története során. Mindez azért érdekes, mert a ház neve, ahogy a homlokzati feliraton is olvasható: Magda udvar.

A házban legalább a 20-as évek elejéig működött a Mátyás mozi, „Griffatong János mozgófényképes helyisége”.

04_27.jpg

A második világháború idején, a földszinti szoba-konyhás lakásba a lóversenyrajongó házmesternő egy zsokét fogadott be, aki természetesen nem hagyta magára kedvenc versenylovát sem a bombázások alatt. A zsoké engedélyt kért rá, hogy a házban tarthassa a lovat.

A házmesternő és a zsoké egy szép napon feltették a lovin a ház közös költségét és elvesztették. Nem volt mit tenni, a többiek kénytelenek voltak újra befizetni a lakópénzt.

05_25.jpg

’56 novemberében egy fiú, aki nem volt még 18 éves, puskával rohangált, időnként hozott ennivalót, például egy rúd téliszalámit a pincében lévő lakóknak. Amikor leverték a forradalmat, valaki feljelentette, börtönbe került. Megvárták, míg betölti a 18. életévét és felakasztották. Somlai Pálnak hívták.

1956-ban történt, hogy a lakók a pincében várakoztak. A szovjet katonák feltörtek egy bicikli tárolót a téren, de nem tudtak biciklizni. A lakók kinevették őket, mire a katonák szétlőtték a helyiséget.

06_22.jpg

A 1980-as években az IBUSZ-on keresztül páran kiadták lakásaikat. Közülük az egyik, Ancsi néni is, aki Argentínából kapta ekkoriban a kávét. Állítólag megszállt itt a hírhedt venezuelai terroristavezér Carlos is. Hogy ebből mi igaz, nem tudni pontosan, de tény, hogy sok arab mászkált itt, ami akkoriban nem volt megszokott.

A ház sajnos népszerű volt az öngyilkosjelöltek körében is.  Talán az elmondottakból is látszik, hogy a ház nem véletlenül kelthette föl az utóbbi idők egyik legeredetibb magyar filmje, a Liza, a rókatündér című alkotás rendezőinek figyelmét is.

07_foto_bodis_krisztian_we_love_budapest.jpg

Fotó - Bódis Krisztián, We Love Budapest

A szöveget Bagi László We Love Budapest oldalán megjelent írásából szerkesztettem.

A bejegyzés trackback címe:

https://paphnutius.blog.hu/api/trackback/id/tr7018092640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása