Ars longa, vita brevis

Paphnutius

Paphnutius

Költő a szerelméhez

Maxwell Bodenheim verse saját fordításomban

2018. július 10. - Paphnutius

maxwell_bodenheim_portrait_1919.jpg

Maxwell Bodenheim portré, 1919

 

A vers eredeti nyelven, feliratozva

 

Maxwell Bodenheim - Költő a szerelméhez

 

Öreg ezüsttemplom egy erdőben

Az én szerelmem irántad.

A fák körben

A szavak, melyeket a szívedből loptam.

Öreg ezüstharang, az utolsó mosoly, amit adtál

Tornyomban lóg.

Megkondul, amikor megérkezel erdőmbe

És megállsz mellette.

Aztán már nem szükséges, hogy szóljon,

Hangod átveszi a helyét.

 

Egy rögös életút - Maxwell Bodenheim

 

Maxwell Bodenheim (1892. május 26. –, 1954. február 6.) amerikai költő, novellista. Chicagói irodalmi személyiség, majd New Yorkba költözése után a King of Greenwich Village Bohemians jól ismert tagja. A ’20-as évek úgynevezett Jazz Korának nemzetközileg ismert figurája.Maxwell Bodenheimer néven született a Mississippi állambeli Hermanville-ben. Apja Solomon Bodenheimer Németországban született 1860-ban. 1888-ban kivándorolt Amerikába. Anyja, Carrie Franciaországban született és 1881-ben emigrált.1912-ben kezdte irodalmi karrierjét. Ebben az időben kapta Bogey becenevet. 1923–1924 között társszerkesztője volt a The Chicago Literary Times-nak. Ebben az időben találkozott Vachel Lindsay-vel. Első verseit a Poetry Magazine-ban publikákta, majd az Others: An Anthology of the New Verse (1917) című antológiában. Aktív tagja a Raven Poetry Circle of Greenwich Village irodalmi körnek. A következő 10 évben Amerika egyik legkedveltebb költője. 10 kötete és 13 novellája jelenik meg.

Bodenheim-nek 3 felesége volt. 1918 – 1938 között Minna Schein, akitől elvált. Egy közös gyermekük , Solbert, aki 1920-ban született. 1939-től Grace Finan, aki 1950-ben meghalt.

Özvegyként vette el Ruth Fagin-t 1952-ben és vele élt haláláig, 1954-ig. Ruth, 28 éves csavargó volt, aki időnként prostitúcióból tartotta fenn magát. Életmódjával a költőt is magával sodorta, aki némi pénzért, vagy italért írt rövidebb verseket. Felesége folyamatosan provokálta Bodenheim-et, aki ezért verte. 1954. február 6-án gyilkolták meg őket Manhattanban a 3. Sugárút 97-ben egy lerobbant házban. A gyilkos, a 25 éves Harold "Charlie" Weinberg volt, akivel az utcán ismerkedtek meg és meghívták magukhoz. A részeg Bodenheim elaludt, míg felesége Charlie-val szeretkezett. Eközben a költő felébredt, verekedni kezdett a fiúval, aki 2 golyót eresztett belé. Aztán a nőt ölte meg 4 késszúrással.

Bírósági védekezésében ezt mondta:

"I ought to get a medal. I killed two Communists."

Kitüntetést kellene kapnom. Megöltem két kommunistát!

Weinberget a bíró szociopatának minősítette és elmegyógyintézetbe zárták.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://paphnutius.blog.hu/api/trackback/id/tr2414103963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása