Ars longa, vita brevis

Paphnutius

Paphnutius

Ithaka

Görögországi fotóriport 7.

2018. szeptember 07. - Paphnutius

01.jpg

Ithaka, vagy Itháki egy görög sziget a Jón-tengeren, Kefaloniától északkeletre, Lefkadától délre.

Területe 117,8 km², ebből a fő szigetének területe 96 km², lakosainak száma 3 200 fő.

 

Nevét mindenki Homérosz Odüszszeia-jából ismeri. A legtöbb vélemény szerint azonban nem azonos a hőskölteményben leírt, ie. 13. századi odüsszeuszi királysággal.

02.jpg

Heinrich Schliemann német régész Homérosz hőskölteményeit olvasva találta meg Trója maradványait. Az ő segítője, Wilhelm Dörpfeld  német építész, egész életében szenvedélyesen kereste Ithakát. Oly annyira, hogy nyugdíjba kerülése után Lefkadára is költözött és ott is halt meg, 1940-ben.

03.jpg

Szerinte Ithaka Lefkadán volt. Később a dór törzsek benyomulásakor, az ithakaiak a következő szigetre menekültek. A vándorló népek sokszor új hazájukat is a régiről nevezték el. Így lett a mai sziget neve Ithaka.

04_1.jpg

Robert Bittlestone angol ókor kutató, a Kefalonia északnyugati oldalán kinyúló Paliki-félszigetben véli felfedezni Ithakát. Ő is Homérosz tájleírásait kereste a tájban, Dörpfeldhez hasonlóan.

07.gif

Az Odüszszeia sok olyan domborzati formát ír le, mint amilyen Kefalonia sziget, Paliki félszigetének északi felében azonosíthatók be. A környéken napjainkig gyakoriak a földrengések. Utoljára 1953-ban volt egy hatalmas földrengés, ami mind Kefaloniát, mind Ithakát romba döntötte. Így elképzelhető, hogy egy földmozgás miatt lett félsziget Paliki, és korábban sziget volt. Ebben az esetben Kefalonia Paliki félszigete lenne Ithaka.

08.jpg

Homérosz tájleírásai nagyon megbízhatóak. Így azonosították be az ókori jósda, Nekromanteion helyét is (lásd a korábbi naplóbejegyzést: https://paphnutius.blog.hu/2018/09/02/nekromanteio_regeszeti_park )

Nekromanteio régészeti park, Görögországi fotóriport 5.

09.jpg

Ithaka kicsi, csendes sziget. Nincs repülőtere, ezért a turistákat csak kirándulni viszik oda a hajók Lefkadáról és Kefaloniáról. A leghíresebb strandja az Ithaka Golden Beach.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://paphnutius.blog.hu/api/trackback/id/tr5314227211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása