Ars longa, vita brevis

Paphnutius

Paphnutius

Nadap

Nadapi Ősjegy

2019. november 21. - Paphnutius

01_3.jpg

Nadap a Velencei-hegység délkeleti részén terül el, a tótól 2 kilométerre, északra. A község, a táj legmagasabban fekvő helysége, 100 méterrel magasabban fekszik a tó vízénél.

A barokk, római katolikus templomban keresztelték meg Vörösmarty Mihályt, 1800. december 3-án.

02_3.jpg

Nadap fontos település volt a honfoglalás időszakában. Első írásos emléke az 1193-as alapítólevél, ami szerint a település először a fehérvári keresztes lovagok birtoka volt

03_2.jpg

Kilátás a Sukoró feletti magaslatokra.

04_4.jpg

A 351 méter magas Meleg-hegy, a Velencei-hegység legmagasabb pontja.

05_4.jpg

A 2018 tavaszán átadott új kilátó stratégiai fontosságú, különösen szép panorámájú magaslatra épült: nemcsak az egész Velencei-tavat, hanem távolabb a Budai-hegységet, és a Vértes, sőt még a Bakony egy csücskét is megcsodálhatjuk, ha elég tiszta az idő.

A csaknem 20 méter magas kilátószintre 118 lépcsőfok vezet fel.

06_2.jpg

„Betonvirág” fantázianéven benyújtott, a megálmodói szerint „a gyönyörű táj elemi erőit is megjelenítő, szélfútta fára, hajlott levélkehelyre, virágsziromra, fosszíliákra, esetleg kígyó vagy vízisikló fejére emlékeztető” – organikus építmény a Velencei-tó körül jóformán bárhonnan nézve azonnal magára vonja a figyelmet. Különlegessége, hogy minden irányból más alakúnak tűnik.

07_1.jpg

Nadap területén található az Országos Szintezési Főalappont, a Nadapi Ősjegy, amely a térképészet és az építészet egyik legfontosabb területének, a magasság meghatározásának a magyarországi viszonyító pontja, mivel itt található hazánk egyik legszilárdabb röghegysége. Pontját az Adriai-tenger középvízszintjéhez viszonyították.

08_3.jpg

1888-ban állított emlékmű jelöli az alappont helyét.

Magyarország első országos szintezését 1873-–1913 között végezték. Ekkor alapszintnek az Adriai-tenger trieszti Molo Sartorio mércéjén (mareográf), 1875-ben mért szintfelületet választották. Nadap főalappont magassága ebben a rendszerben 173,8385 m, ami a nadapi alapszint értékét adta.

10_3.jpg

A másik a Balti szint, (Balti tenger szintje Kronstadtban) a Varsói Szerződés államainak egységes katonai magasságmérését szolgálta, de meghonosodott az építészetben és a térképészetben is, nem kis kavarodást okozva, ugyanis a kettő között 63.5 cm magassági eltérés van.

11_2.jpg

Mindkettő használatos ma is, de a magyar fölmérésben jelenleg az utóbbit használják.

Tapasztalatom, hogy afféle szlengben is használják. Látva GPS-emet, többször jöttek oda hozzám különböző szintezéssel foglalkozók, hogy "helló kolléga, adnál egy friss, ropogós BALTI-t."

12_2.jpg

09_3.jpg

13_1.jpg

14_1.jpg

15.jpg

Országos GPS alappont.

03_3.jpg

Kilátás a Bence-hegyi kilátóról Nadap felé, a falutól jobbra a Csúcsos-hegy.

A bejegyzés trackback címe:

https://paphnutius.blog.hu/api/trackback/id/tr3215318892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása